Centar za posetioce – Muzej Lepenski vir biće svečano otvoren 25. juna. Pripremljena je i virtuelna rekonstrukcija neolitskog sela.

Autor projekta Vizitorskog centra, arhitekta Siniša Temerinski rekao je da je izvođenje radova na Zaštitnoj konstrukciji nad arheološkim nalazištem Lepenski vir trajalo od jeseni 2008. i da je taj lokalitet sada spreman za posetioce. 

Prostorna rešetka, po njegovim rečima, pokriva 4.000 kvadratnih metara nalazišta, ali i pratećih prostora – amfiteatra, postavke pokretnih nalaza i radionica. Temerinski je naveo da su izvedeni, u najvećoj meri, i konzervatorski radovi na nalazištu, uređenje muzejske postavke, a pripremljena je i virtuelna rekonstrukcija neolitskog sela.

Svi radovi su koštali oko 350 miliona dinara koji su izdvojeni iz Nacionalnog investicionog plana, a investitor je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja – Sektor za turizam. Temerinski je objasnio da je nalazište izmešteno van domašaja jezerskih voda i na taj način otrgnuto od obale na kojoj se nalazilo, pri čemu ispletena bela mreža nad lokalitetom prati nagib padine, te je Lepenski vir ponovo vraćen svojoj prirodnoj okolini.

"Sve je tokom projektovanja bilo podređeno posetiocima, da mogu da rekonstruišu onu sliku i onaj osećaj koji su pred prirodom imali praistorijski ljudi. Oblik zaštitne konstrukcije prati nagib terena i bez obzira na značajnu površinu koju pokriva nije nametljiv i agresivan u odnosu na okolinu", istakao je on.

Za sada je moguće Lepenskom viru pristupiti samo sa magistralnog puta, ali su, po rečima Temerinskog, već izrađeni svi projekti za izgradnju pristaništa za turističke brodove koji putuju Dunavom – Koridorom 7, a koji je sve značajniji u turističkim programima evropskih turooperatera.

On je podsetio i na desetak hiljada biciklista, koji godišnje prođu Đerdapskom klisurom, kao delom biciklističke rute "Eurovelo 6" (od Severnog do Crnog mora).

"Lepenski vir, pored trajno zaštićenog spomenika kulture, predstavlja i značajan resurs područja na kome se nalazi i deo turističke ponude atraktivnog prostora Đerdapa", ocenio je Temerinski.

U projektu je učestvovalo još petnaest projektanata i stručnjaka.
Izvor: B92