Poslednjih godina razvila se sasvim nova grana u turizmu, nešto kao turističko venčanje. On i ona samo kažu dan i mesto, a sve ostalo postaje briga turističkih specijalizovanih timova.

U poslednje vreme sve se više parova odluči da kaže jedno drugom sudbonosno ‘da’ u nekoj dalekoj turističkoj destinaciji. A kako bi to bilo omogućeno tu je čitav niz specijalizovanih timova kojima je posao da ispune želje mladencima. 

Budući supružnici ponekad putuju samo u društvu kumova, a ponekad je "ekipa" veća. Događa se i da na put odu sami i svedoke za venčanje pronađu na licu mesta.

Uglavnom mladenci plaćaju venčanje, a oni koji ih prate sami finansiraju svoj boravak. U poslednje vreme sve je više Amerikanaca koji za svadbu biraju Evropu ili Južnu Ameriku.

Turistički radnici tvrde da su Meksiko, Havaji, Karibi, Florida, Bermude i Španija najčešće destinacije koje biraju budući bračni parovi. Za ovakvo venčanje najčešće se odlučuju mladi u 20-im i 30-im godinama. Oni odrede datum i mesto, a timovi se pobrinu za sve ostalo.

Reč je o turističkoj grani koja brzo raste, a kako tvrde turistički agenti, njihov moto glasi: ‘Kada venčanje prođe, dolazi medeni mesec, pa tako naša briga nije samo dan venčanja, već i dalji dobar provod, tako da našu ponudu šaljivo nazivamo venčani mesec", a ne medeni mesec.

U poslednjih deset godina za 400 posto povećana je potražnja ove specijalizovane turističke ponude.

Istraživanja su pokazala da mladenci uglavnom ne vole venčanja koja imaju oko 250 gostiju. Lepše im je u manjem društvu i na neobičnom mestu.

Sve je više i mladih parova koji za venčanje biraju neki turistički brod. Jedna norveška kompanija godišnje ima oko 400 venčanja. Takva venčanja su bez stresa, više se pamte i sve je uključeno – i svadba i medeni mesec, tvrde turistički agenti.
Izvor: Magazin.hr