Malo prljavštine nije nikom škodilo? Ovo je lista nekih od najjezivijih, ali istovremeno i najfascinantnijih mesta na zemlji.

Meksiko Siti (flickr Dante Busquets)

Meksiko Siti, Meksiko
Zelena površina Chapultrepec parka predstavlja jedan od najvećih gradskih parkova sveta, ali Meksiko Sitiju će trebati još mnogo drveća kako bi nadomestio ovoliku količinu zagađenosti. Grad se guši pod težinom sopstvenog smoga usled brojnih automobile na ulicama. Ovde deca u školama nebo boje u sivo. 

Kako je grad lociran na vulkanskom krateru, zagađen vazduh nema kuda da ode. Zahvaljujući strogim propisima za motorna vozila, kvalitet vazduha se dosta poboljšao od 90-ih. Meksiko siti ima ujedno i najveću sirotinjsku četvrt na svetu, Neza-Chalco-Itza četvrt u kojoj stanuje oko 4 miliona ljudi.

Los Anđeles, Kalifornija
Pored od guste koncentracije A-liste poznatih, LA je poznat i kao najpopularniji američki grad. Američko plućno udruženje ga je proglasilo za najprljaviji grad po nivou zagađenosti vazduha. Gradske saobraćajnice su pretrpane milionima automobila.

Turista Danijel Liston posetio je Los Anđeles: \"Nisam mogao da se otmem utisku reke automobila koji prolaze kroz grad. Sve je u izmaglici, teško je reći da li su u pitanju oblaci ili smog.\"

Moskva (flickr josef.stuefer)

Moskva, Rusija 
Moskva, dom čuvenog Crvenog trga sa bajkovitim kupolama, nije samo jedan od najskupljih gradova na svetu, već ima i najprljaviju vodu iz česme. Takođe, leti je kombinacija zagađenja od industrije i izduvnih gasova ubitačna.

Nivo smoga može biti toliko visok da je sat vremena provedenih napolju jednako tome da ste popušili 60 cigareta. Pri višim temperaturama se oseća užasan miris goriva i izduvnih gasova.

Rio de Žaneiro, Brazil
Glamurozna Kopakabana i Ipanema su prve stvari koje vam padnu na pamet kada pomislite na Rio, ali iza toga postoji druga priča. Nasuprot bogatom, sjajnom jugu je siromašni sever. Ovo je mesto gde postoji Jardim Gramacho, najveće smetlište na svetu.

S jedne strane vidite statuu Hrista Iskupitelja koji pruža ruke ka bogatom delu Rija. Stanovnici imaju običaj da kažu da je čak i Hristos okrenuo leđa severnom delu grada.

Antananarivo (flickr MauritsV)

Antananarivo, Madagaskar
Afričko ostrvo Madagaskar poznato je po svojoj flori i fauni, jedinstvenoj na svetu. Zato ćete se možda iznenaditi da je glavni grad veoma zagađen, proglašen za treći najprljaviji grad. Tome doprinosi ogroman rast populacije.

\"Grad bukvalno smrdi\", izjavio je bloger Majkl Rajner. \"Smog i dim su svuda u vazduhu, pomešani sa neprijatnim mirisom urina, trulog povrća i voća. Prvih par dana mi je bilo jako teško da dišem.\"

Dar es Salam, Tanzanija
Putinici prolaze kroz grad na putu za Kilimandžaro, tanzanijske safarije i bele plaže Zanzibara, ali u zemlji gde više do polovine populacije nema pristup kanalizaciji, glavni grad se istovremeno bori sa sve većom urbanizacijom.

Distrikt Temeke se opisuje kao deo grada preplavljen izmetom. Grad je rastao neplanski i oko 70% populacije živi u divljim naseljima. Uprkos tome, Karioku pijaca je odlično mesto da upoznate lokalno stanovništvo, dok mirna Koko plaža nudi predivan pogled na zalazak sunca.

Lisabon, Portugal
Procenjeno je da ima oko 4.600 napuštenih zgrada u centru grada. Luis Fava, koji je nedavno posetio Lisabon potvrdio je ovu informaciju rekavši da grad pomalo liči na ruiniran, ali je sve to ipak deo šarma. Napuštene zgrade su poslužile uličnim umetnicima, pa su ukrašene grafitima i muralima.

Adis Abeba (flickr sameffron)

Adis Abeba, Etiopija
Etiopija je sve popularnija destinacija. U podnožju planine Entoto, Adis Abeba ima najveću otvorenu pijacu u Africi, kao i bogatu i izvrsnu kuhinju.

Ali uz dobro, mora da dođe i ponešto loše – grad se bori sa jednim od najgorih sanitarnih sistema na svetu – manje od 15% stanovništa ima normalne toalete i kanalizaciju. „Adis Abeba je jedan neverovatno živ grad, sa najboljom muzičkom scenom u Africi, ali je ujedno i jedno od najopasnijih mesta kada je u pitanju ispravnost vode i sistem kanalizacije\", rekla je En Nun, koja je posetila grad.

Mumbaj, Indija
Sa više od 12 miliona stanovnika, uključujući i glamurozne zvezde Bolivuda, Mumbaj se bori da usluži sve svoje građane. Nedavno je bila senzacija kada je otvoreno 24.000 novih javnih toaleta, međutim, zagađenost vazduha i smeće su i dalje jako veliki problem.

Ima mnogo saobraćaja na ulicama, svuda su gomile smeća. Ljudi spavaju na kartonskim kutijama. Čak ni neki restorani nemaju toalete.

Peking (flickr topgold)

Peking, Kina
Sa 4,8 miliona automobila i elektranama koje koriste ugalj, Peking se guši u sopstvenom smogu. Nivo zagađenja prilično premašuje dozvoljene granice, a stanje pogoršava nedostatak vetra. Često se može čuti savet gradskih vlasti da se ostane u svojim kućama.

Peking je ogroman, predstavlja neverovatan spoj istorije i modernog grada, sa bogatim i siromašnim rame uz rame.

Karači, Pakistan
Bivši glavni grad i dalje je istorijska i kulturna prestonica. Takođe je jedan od najnaseljenijih gradova sveta. Zeleni parkovi su pretvoreni u gomile prljavštine. Sam gradonačelnik priznaje da je njegov grad prljav i da je smeće najveći problem. Zagađenje vazduha i sanitarni problem su na drugom mestu. Čak 60% od 15 miliona građana živi u blatu.
Izvor: B92