Pritužbe i na sadržaj i kvalitet obroka, ali i na udaljenost pansiona od mora.

Najčešće žalbe evropskih turista odnose se na lošu uslugu aviokompanija, a srpskih na – hranu. Nije retka pojava da se turisti razočarani vrate sa odmora, ali zvaničnici svetskog udruženja "Hotels end rizort" bili su iznenađeni saznanjem da su prvih pet mesta liste najčešćih žalbi zauzele aviokompanije! Turisti se žale na kašnjenje niskobudžetnih aviokompanija, kašnjenje čarter letova, skučena mesta u avionima, neprestane doplate za takse i naplaćivanje prtljaga, hrane i pića. 

I srpski turisti su kivni na avionski i autobuski prevoz do mora, ali tokom letovanja daleko više ih nerviraju hrana i smeštaj, pa se na to i žale. Tako, na primer, srpski turisti godinama imaju probleme sa doručkom. Uprkos tome što svuda u svetu "kontinentalni doručak" podrazumeva hleb, buter, pekmez i kafu, svi se uvek iznenade što nisu dobili "engleski doručak" – pržena jaja, viršle, kobasice…

Najzanimljivije žalbe stižu iz Turske i Egipta, a najčešća pritužba je da je hrana jednolična: "Svakog dana daju dve supe, četiri vrste mesa, osam salata…" I ove godine se u turističkim agencijama pojavljuje isti zahtev – žele da polupansion ne bude doručak i večera, već ručak i večera.

Što se tiče smeštaja, najčešća žalba je udaljenost apartmana od plaže, zbog čega su čitavog proleća vlasnici agencija metrom premeravali Halkidiki.

Egipatski hotelijeri kažu da su srpski turisti slični ruskim – kada stignu u hotel žale se na sve i svašta, dižu galamu i prete, ali po povratku kući sve zaborave. Zapadnoevropski turisti, međutim, tokom letovanja ćute i smeškaju se, ali sve vreme fotografišu i skupljaju dokumenta, pa kada se vrate kući pišu tužbe.

Turisti (flickr Paul Lowry)

Najluđe žalbe britanskih turista
* Verenik i ja smo tražili dvokrevetnu, a smestili ste nas u sobu sa francuskim ležajem i moja trudnoća je direktna posledica toga.

* Naš medeni mesec je upropašćen, jer smo tokom izleta videli uzbuđenog slona posle čega sam se osećao jadno.

* Svi restorani u Indiji su služili hranu sa previše karija.

* U plićaku na hotelskoj plaži u Šarm el Šeiku je bilo previše riba.

* Ujeo me je komarac, na šta me niko nije upozorio.

Najbizarnije primedbe srpskih putnika

* U brošuri je pisalo da je Etna "jedini živi vulkan", a vulkan nije izbacivao lavu.

* Niko nas nije upozorio da Kubanke ne smeju da ulaze u hotelske sobe.

* Upropašćen nam je odmor jer ste nas smestili u apartman pored dve devojke i suprug je svih 10 dana proveo na terasi.

* Vodič nas je vodio na izlet u Luksor gde nema piramida.

* To nije bio hotel sa pet zvezdica, jer su sardine imale glave.
Izvor: Večernje novosti