Zbog kontrole na granici, turisti treba da poseduju „brdo papira“: vaučer o uplaćenom aranžmanu, povratnu kartu, međunarodno osiguranje i dovoljno novca.

Srpski turisti, koji planiraju da otputuju u inostranstvo, mogu da budu vraćeni sa granice, ako nemaju vaučer o uplaćenom aranžmanu, povratnu kartu, međunarodno osiguranje i dovoljno novca u džepu. Rigorozni režim neće zaobići ni one koji putuju preko turističkih agencija, zbog čega se svim turistima savetuje da sve dobro pripreme pre polaska na odmor, kako bi izbegli neprijatne situacije. 

Iako je Vlada Srbije nedavno pooštrila kontrolu graničnih prelaza i proširila ovlašćenja carinika ne bi li smanjila broj azilanata, veliki broj putnika ne zna da im za odlazak u inostranstvo nije dovoljan samo pasoš. Problem nije samo neobaveštenost građana, nego i nejasna uredba u kojoj nije jasno definisano koliko novca i koje je dokumente potrebno posedovati.

U agenciji „Big blu" tvrde da im se do sada niko od putnika nije žalio na probleme prilikom prelaska granice.

– Mi našim putnicima izdajemo vaučere, list koji potvrđuje da u inostranstvo idu turistički – kažu iz ove agencije. – Kada dobiju vaučer, agencija im izda i zdravstveno putno osiguranje. Sa tim papirima ne postoji objektivan razlog da ih bilo ko vrati sa granice.

Mnogo veća opasnost, da budu vraćeni sa granice, preti turistima koji putuju sopstvenim prevozom. Oni bi trebalo da ponesu sva navedena dokumenta, jer će za njih kriterijum biti oštriji.

Činjenice
Carinik ima pravo da pored pasoša zatraži i:
* Potvrdu o rezervaciji hotela ili vaučer od turističke agencije ili organizatora putovanja, putno osiguranje…
* Dokaz o posedovanju dovoljno sredstava za izdržavanje za vreme boravka u članicama EU;
* Druge dokaze, pozive ili potvrde u pogledu svrhe putovanja…
Izvor: 
Večernje novosti