Planinu nad Limom i Uvcem i ovog leta posetiće veliki broj turista. Cene smeštaja u privatnim vilama kreću se od 600 do 2.500 dinara.

Sveža jutra i prohladne noći, more četinara, breza, proplanaka i cvetnih livada na Zlataru, divljina klisure Uvca sa tri jezera, seoska idila i tradicionalno gostoprimstvo – i ovog leta su mamac za goste u novovaroškom kraju.

Poseta je u junu bila mimo očekivanja, ali mnogi rezervišu mesta tokom jula i avgusta, za okrepljenje od žege i odmor u "farbici krvnih zrnaca", na nadmorskoj visini od 900 do 1.400 metara. Domaćini u objektima sa oko 1.300 kreveta nude cene za svačiji džep.

U jeku sezone u "Panorami", jedinom hotelu na planini, pansion je od 1.680 do 2.730 dinara, a apartmani za dve osobe 5.460 dinara. Zimus je zatvoren RH centar "Zlatar", što je, po rečima direktora Turističke organizacije u Novoj Varoši Đorđa Obućine, veliki udarac turizmu, jer su zatvoreni i bazen, sportski tereni i ostali prateći sadržaji, pa okolni privatni objekti u turističkoj zoni strepe za posetu.

U turističkoj organizaciji se nadaju da će desetak privatnih vila sa apartmanima "osvetlati obraz", a u prvom redu "Jelena", gde pansion košta 2.500 dinara, i "Šumska kuća" na Vodenoj poljani u kojoj se za pansion plaća od 2.000 do 2.500 dinara. Ništa manje nisu interesantni ni objekti "Zorka", "Jabuka", "Smiljanić", "Darija", "Elit", "Rival", "Miljin gaj"… Cene konaka kreću se od 600 do 2.000 dinara, polupansion 1.100 dinara, a apartmani 2.400 dinara.

Spas od žege i predah na pola puta od Beograd do južnog Jadrana, gosti traže u vožnji na jezerima i boravku u selima oko Uvca, gde je hrana sa njiva i trpeza domaćina, a spavanje u brvnarama. U selu Vilovi pansion košta od 1.700 do 1.900 dinara, dok u staje Radoinji 1.400, a prenoćište 800 dinara.

Putari su pre nekoliko dana okončali rekonstrukciju 20 kilometara puta preko Zlatara – od Nove Varoši do Aljinovića. Radovi nisu izvođeni samo na prvom kilometru od magistrale, koji čeka pešačku stazu. Put je dobio metalnu ogradu i novu signalizaciju.
Izvor: Večernje novosti