Ima oko 6000 ostrva pa je izbor malo otežan, reklo bi se. Plaže, istorija, šetnja, biciklizam, sportovi na vodi, festivali, ekologija… Šta vam je po volji?

Mikonos (flickr)

Najlepše plaže: Krit, Lipsi, Kefalonija, Skiatos, Mikonos
Gotovo svako ostrvo ima prelepe plaže ali malo koje ima i venecijanske palate kao što ih ima Frangokastelo plaža na jugu Krita. Tirkizno more se nalazi na Platis Gialosu i Kambosu na mirnom Lipsiju, kao i na sjajnim uvalama na plaži Mirtos u Kefaloniji. Skiatos je sa svojih 65 plaža odlično mesto da vas vide i da vidite, pogotovo na plaži Koukounaries koja je duga 1200 metara. Pored toga, imate i nudističku plažu Banana i Little Banana koje su poznate po gej i lezbijskoj zabavi. A da, i dekadentni Mikonos, sa legendarnim Paradise i Super Paradise plažama. 

Najbolje od istorije: Rodos, Delos, Krf, Patmos
Rodos ima najbolji stari grad, utvrđeni, u kome su vladali vitezovi sv. Jovana 1309-1523. Istražite njihove odaje pre nego što pređete u palatu iz XIV veka, Palatu gospodara. Mali Delos, u blizini Mikonosa je bio nekada posvećen Apolonu. Pogledajte ruine svetilišta bogovima i istražite nekadašnja prebivališta prepuna mozaika. Na Krfu možete videti Srpsku kuću i uspomene na naašu vojsku iz Prvog Svetskog rata. Na Patmosu posetite manastir sv. Jovana Teologa i pogledajte na kom mestu je svetac pisao Otkrovenje.

Najbolje za šetnju: Krit, Naksos Alonisos, Skopelos
Plodan Naksos pruža mogućnosti šetnje starim putevima koji povezuju sela centralne ravni. Alonisos i Skopelos su ostrva prepuna voćnjaka, šuma i divljeg sveća i odlični su za šetnje.

Najbolje za biciklizam: Evia, Kos, Tasos
Vijugavi putevi Kosa su odlični za bicikilizam bez stresa. Odlične staze kroz šume i popularna internacionalna trka su odličan razlog da posetite i Tasos.

Najbolje za ronjenje: Karpatos, Milos, Paros, Kastelorico
Karpatos škola ronjenja neka vam bude odrednica ako želite organizovane ronilačke ture po skrivenim uvalama pod vodom prepunim života. Centar za ronjenje na Milosu će vas odvesti lice u lice sa ribama iz dubina, delfinima i fokama.

Zakintos (flickr)

Najbolje za ekoturizam: Zakintos, Kios, Krit
Možete pomoći da se sačuva divlji svet kao što su kornjače na Zakintosu. Istražujte prirodu, i uprljajte ruke smolom dok negujete drveće, isprobajte ekoturizam u Mesti. Za sve to dobijate besplatnu hranu i vodu u naselju Milia na Kritu. To mesto koristi samo solarnu energiju i živi od organski uzgajane hrane a pruža samo dobre vibracije.

Najbolje za hranu i piće: Lesvos, Samos, Krf, Folegandros, Krit
Lesvos je najpoznatiji po maslinovom ulju i uzu (tu se nalazi protizvodnja oko 70 % uza Grčke). Mezedes (mezetluci) se tradicionalno služe pomešani u svim uzerijama (uzo restorani) koji čine mešavinu turskog uticaja sa grčkim morskim specijalitetima. Ovde ćete naći i fina vina, kao i na Samosu koji je poznat po svom muskatnom vinu.
Izvor: B92