Na crnogorskom primorju u toku provera plaža, restorana i apartmana pred navalu turista. Posrednici između gostiju i domaćina koji nude smeštaj biće turističke organizacije.

Heceg Novi (Wikipedia)

Turistički inspektori ovih dana dogovaraju se o merama sa predstavnicima opština na crnogorskom primorju, kako bi zaštitili turiste koji će ovog leta boraviti na južnojadranskim plažama. Već pet inspektora češlja u Budvi sve one punktove na kojima se pružaju usluge turistima – od plaža, preko restorana i kafana, do apartmana koji se nude. Slično je i u Ulcinju, Baru, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom. 

Ovog leta, kako je obećano pre njegovog kalendarskog početka, ulični dileri koji izdaju sobe i apartmane, neće zaposedati trotoare, perone autobuskih i železničke stanice u Baru sa tablama na kojima piše \"sobe\". Oni su neretko potkradali turiste, vukući ih za rukav nudili im loš smeštaj, koji su skupo naplaćivali i uopšte pružali ružnu sliku tokom letnje sezone.

– Posrednici između gostiju koji pristižu i domaćina koji nude smeštaj biće isključivo turističke organizacije registrovane za taj posao – kaže Mihailo Đurović, sekretar Sekretarijata za privredu i finansije u opštini Budva.

Inspektori su konstatovali da na Budvanskoj rivijeri samo jedanaest kupališta imaju dozvolu za rad, a izvesno je da ih je gotovo dvostruko više. Zakupci će morati u najskorije vreme da pribave dokumenta, bez kojih neće moći da rade ove sezone. To važi i za sve druge opštine crnogorskog juga.

Kako su konstatovali čelni ljudi primorskih opština i inspektori, koje predvodi Svetlana Šljivančanin, turisti koji će boraviti od Bojane do Igala biće zaštićeni od nesnosne buke, na koju su se prethodnih godina najviše žalili. Ona je stizala sa terasa mnogobrojnih restorana i kafana i remetila kako miran san gostiju i domaćina tako i održavanje pozorišnih i drugih predstava u okviru budvanskog festivala Grad teatar, Barskog ljetopisa i drugih letnjih kulturnih manifestacija. Muzičari će morati da podese svoja pojačala na meru koja ne prelazi dozvoljene granice.

– Sveukupna slika Budve i njene rivijere letos mora biti takva da primedbe gostiju svedemo na minimum – ističe predsednik opštine Budva Lazar Rađenović. – Mi živimo za turizam, i od njega, pa to nije puka fraza. Uistinu se tako moraju ponašati svi koji učestvuju u pravljenju turističkog kolača. Ko tako neće, ispada iz igre.

Voda
Ove sezone biće konačno dovoljno vode. Još lane je cevima regionalnog vodovoda iz Skadarskog jezera na more potekla pitka voda. A tu je i priličan broj lokalnih izvorišta. U predsezoni je s vodom, zbog privremenih radova, kuburio samo Herceg Novi, ali i tamo neće biti žeđi tokom glavne turističke sezone.
Izvor: Večernje novosti