Evropska kupališta željno očekuju turiste u ovoj sezoni. Evropska komisija i Evropska agencija za ekologiju pripremili su izveštaj o čistoći vode za kupanje za 27 članica EU plus Hrvatska, Švajcarska i Crna Gora. Po njihovom izveštaju voda je najčistija na Kipru, a slede Hrvatska, Malta, Grčka, Irska i Bugarska.

Od poznatih kupališta koje posećuju naši turisti, jedino Turska nije obuhvaćena istraživanjem. Test, koji se radi jednom godišnje, zasniva se na ispitivanju prisustva bakterija kao što je Ešerihija koli, i služi kao smernica kupačima za ovu sezonu. 

Evropska unija ima više od 21.000 lokacija za kupanje, a 70 odsto kupališta je na morskoj obali. Po izveštaju, 92,1 odsto obalnih voda i 90,2 odsto jezerskih i rečnih voda 2010. ispunjavalo je minimalne standarde kvaliteta. U skladu s propisima nije bilo samo 1,2 posto obalnih voda i 2,8 posto voda na kopnu. Voda za kupanje najčistija je na Kipru, 100 odsto u skladu s evropskim smernicama.

Zemlje koje ispunjavaju sve obavezne standarde (minimum kvaliteta): Kipar, Malta, Grčka, Bugarska, Slovenija, Estonija, Rumunija i Crna Gora.

Odmah nakon Kipra nalazi se Hrvatska, gde je 2010. voda u 97,3 posto kupališta bila u skladu s evropskim smernicama. Podaci za Hrvatsku odnose se na 913 kupališta, od kojih je 887 na morskoj obali. Ni na jednom kupalištu u Hrvatskoj 2010. nisu bile utvrđene nedopuštene količine Escherichije coli i nijedno tokom sezone nije moralo biti zatvoreno, kao ni 2009, navodi se u izveštaju.

Po poštovanju evropskih smernica za kvalitet vode za kupanje slede Malta (95,4 posto), Grčka (94,2 posto) i Irska (90,1 posto). Mada je kvalitet takvih voda u EU generalno zadovoljavajuć, u izveštaju se upozorava da je ona ipak manja nego godinu dana ranije. Broj lokacija na morskoj obali koje ispunjavanju obavezne standarde kvaliteta, propisane direktivom iz 2006, smanjio se za 3,5 posto, a broj onih koje ispunjavaju strožije, ali neobavezujuće smernice pao je za 9,5 posto.

S druge strane, Poljska je ostvarila najgore rezultate sa 25 odsto neispravnih obalnih voda i 16.7 odsto vode za kupanje u unutrašnjosti koje ne ispunjava standarde.

Irska, Belgija i Holandija su takođe loše ocenjene, sa 22.2, 13.6 i 13 procenata vode ispod standarda, respektivno. Ipak, obalne vode skoro stoprocentno ispunjavaju standarde kvaliteta.
Izvor: Gde investirati