Zelene pustolovine… Ljubitelji prirode i avanturističkog duha ne smeju da propuste obilazak pet najpoznatijih kišnih šuma na svetu sa spektakularnom florom i faunom.

Ako ste avanturističkog duha i imate priliku da posetite Havaje, Ekvador, Tajland, Kostariku ili Australiju, ne propustite odlazak u kišne šume koje s pravom zovu "draguljima na Zemlji". Svaka šuma ima jedinstven biljni i životinjski svet, a kroz rafting ili posmatranje divljih životinja uživaćete u prirodi koja svakom oduzima dah. 

Kostarika

Jedna od manjih država Južne Amerike ima zapanjujuću bioraznolikost. Ogroman park "La Amistad" koji prelazi preko granice sa Panamom, deo je Uneskove svetske baštine. U ovoj zemlji živi nekoliko egzotičnih tropskih ptica, kao što je scarlet aru i ardea herodias, koja je najsličnija evropskoj sivoj čaplji. Inače, turističke agencije u svojim aranžmanima nude nesvakidašnje mogućnosti razgledanja tropskih šuma iz perspektive majmuna ili ptice, raznim žičarama ili penjanjem.

Havaji
Dok deo Velikog ostrva prekriven peskom privlači turiste predivnim plažama, na drugom kraju se nalazi kišna šuma u kojoj je glavna atrakcija jedini američki zoološki vrt smešten u kišnoj šumi, kao i beli bengalski tigar. Pored zoo-vrta preporučuje se razgledanje ostrva iz helikoptera, iz kojeg se pruža jedinstven pogled na havajske slapove i vulkane.

Istočna Australija

Na samom istoku Australije nalazi se nekoliko prekrasnih kišnih šuma, a posebno su privlačne Daintree Rainforest u Kvinslendu i šume u državi Novi Južni Vels. U kišnoj šumi Daintree stanuje oko dve trećine vrsta leptira i šišmiša koji žive u Australiji. Osim raznovrsne flore, odmor i avanturu pružaju vodopadi, planinarske staze i bujno zelenilo.

Tajland
Posetioci nacionalnog parka „Khao Sok" uživaće u posmatranju veličanstvenih slapova, istraživanju tajanstvenih pećina, šetnjama dugim stazama i upoznavanju retke i egzotične flore i faune. A posle petosatnog planinarenja, poseban doživljaj pruža pogled na najveći cvet na svetu – rafflesia kerrii. Nemojte se iznenaditi kada šetajući kroz šumu sretnete slonove, leoparde, tigrove… Tajlandsku kišnu šumu najbolje ćete upoznati upravo na leđima slona.

Ekvador
Istočno od Anda nalazi se najbolje mesto za razgledanje amazonske tropske kišne šume u kojoj živi pet odsto ukupnog stanovništva Ekvadora. Ovde možete videti rečne dubine, majmune, papige i egzotične biljke sa čak 4.500 vrsta orhideja. U obilazak šume krenite brodom za rafting koji plovi rekom Napo, pritokom Amazona.
Izvor: Press