Sevilja, Trg Španija, foto Miloš M.

Španija za mnoge predstavlja turističku destinaciju iz snova, što zbog svoje savršene klime, što zbog bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa. U zemlji velikih i brojnih pejzaža, svetski poznate i popularne obale i izvanrednih planina teško je odlučiti se odakle krenuti u obilazak. Kako bismo vam olakšali, prenosimo deset najlepših odredišta u Španiji po mišljenju putopisca Džeremija Heda (Jeremy Head).

1. Bela sela – Andaluzija

Bela sela, raštrkana po obroncima planina centralne Andaluzije, prkose vremenu i gravitaciji. Nekada farmerski orijentisana danas pretežno opustošena zato što se mlađe stanovinštvo neretko iz njih iseljavalo i u potrazi za poslom naseljavalo u gradovima. Uprkos toj činjenici lepotom i šarmom i dalje se ističu sela Grazalema, Vejer de la Frontera i Arcos de la Frontera. 

2. Alhambra – Granada

Kitnjasta mavarska palata, Alhambra, jedan je od najposećenijih spomenika Španije. Kompleks palate, okružen je uređenim vrtovima i snegom prekrivenim vrhovima Sijera Nevade. Za zapanjujućom okolinom ne zaostaje ni predivna, romantična unutrašnjost koja odiše mirom i dekoracijama u, takođe, mavarskom stilu.

3. Gaudijeva remek dela – Barselona

Barselona – ponosni centar Katalonije svojim posetiocima nudi dobar noćni provod, bogat šoping i lepe plaže. Ali, njenu najveću atrakciju ipak predstavljaju zgrade koje je za sobom ostavio izvanredni arhitekta Antonio Gaudi. Najposećenija je nedovršena crkva Svete Familije, sa kulama i vretenasto čudnim oblikom. Slede stambene zgrade i Casa Mila kao i statue u parku Gueljo.

4. Zadivljujuća priroda – Picos de Europa

Priroda Španije svojom lepotom stalno iznenađuje – od peščanih plaža, preko ogromnih ravnica do planinskih venaca. Ovoga puta izdvajamo uzvišene, spektakularne vrhove, planinskog venca Picos de Europa. Ovi vrhovi, uz zelene doline i reke čine ovaj deo severne Španije savršenim za planinarenje i avanturizam. Ovaj predeo odlikuje se i bogatim životinjskim svetom, a tu živi i ugrožena vrsta mrkog medveda.

5. Katedrala – Santjago de Kompostela

Brojne gotske katedrale u Španiji svedoče o hrišćanskoj tradicije ove zemlje. Najviše očarava upravo ova u Santjagu de Komposteli, glavnom gradu španske Galicije. Reč je o ogromnoj zgradi satkanoj u baroknom vrtlogu statua i stalagmita. Najprivlačnija je zapadna strana građevine na kojoj se nalazi glavni ulaz kome se prostupa veličanstvenim četvorostrukim stepenicama. Katedralu svake godine poseti na hiljade hodočasnika.

6. Pogled sa vulkana – Mount Teide Tenerife

Nekoliko sati leta avionom južno od Španije dovešće vas do Kanarskih ostrva čija je blizina afričkog kontinenta doprinela drugačijem pejzažu i prirodi, uopšte, od one koju srećemo na evropskoj obali. Veći deo zemlje je vulkanskog porekla, sa strmim padinama i sivim peskom na plažama. U središtu Tenerifa, najvećeg Kanarskog ostrva, nalazi se moćni Mont Teide, snegom prekriveni vulkan, privlačan za planinare. Sa vrha vulkana pruža se spektakularan pogled na ostala Kanarska ostrva, a do njega je moguće stići uz pomoć žičare.

7. Prelepe plaže – Formentera

Ako se ima u vidu da Španija ima više od pet hiljada milja obale i sunčane dane većinom godine, ne čudi što je Meka za ljubitelje ležanja na plaži i kupanja. Svako može da nađe plažu po svojoj meri – od onih prenatrpanim turistima do zabačenih i divljih, dostupnih samo najupornijima. Najznačajnije i najlepše među tim netaknutim nalaze se na Balearskom ostrvu Formentera u Mediteranu do koga se stiže posle nekoliko sati provedenih u putovanju broda koji je isplovio sa kopna.

8. Grad umetnosti i nauke – Valensija

Španija je ostavila veliki trag u istoriji arhitekture, ali isto tako čvrsto je okrenuta i prema budućnosti o čemu svedoče brojni projekti. Predivni lukovi Gugenhajm muzeja, stavili su Bilbao na evropsku mapu, ali kompleks "Grad umetnosti i nauke" u Valensiji, delo arhitekte Santjaga Kalatrava, predstavlja vrhunac moderne španske arhitekture. Njegove amorfne bele zgrade, praznik su čudnih uglova i neobičnih oblika, pod noćnim osvetljenjem izgledaju posebno spektakularno.

9. Trg "Španija" – Sevilja

Veličanstveni centar Andaluzije, Sevilja, odiše lepim znamenitostima i prijatnom atmosferom. Trg "Španija" delo je lokalnog arhitekte Anibala Gonzalesa koji ga je dizajnirao 1929. za veliku Ibero-američku izložbu. Na njemu se nalaze kitnjaste, šarene kule i kolonade ukrašene pločicama i motivima. U centru se nalazi velika fontana i kanal kojim posetioci mogu da plove u iznajmljenim pedalinama. Ovaj trg često se pojavljivao u filmovima, među kojima je najpoznatiji "Ratovi zvezda: Napad klonova".

10. Ostaci Rimskog carstva – Segovija

Rimljani su vladali Španijom više od 700 godina, a ostaci njihove vladavine sreću se širom zemlje. Možda najznačajniji je akvadukt u Segoviji u centralnoj Španiji, koji su Rimljani koristili da dovode vodu u grad. Graciozni lukovi prostiru se u dva reda dužinom od 2.950 metara. U izgradnji nije korišćen malter.

Gdestinacija (prevela Nada Mandić)