Španija za mnoge predstavlja turističku destinaciju iz snova, što zbog svoje savršene klime, što zbog bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa. U zemlji velikih i brojnih pejzaža, svetski poznate i popularne obale i izvanrednih planina teško je odlučiti se odakle krenuti u obilazak. Kako bismo vam olakšali, prenosimo deset najlepših odredišta u Španiji po mišljenju putopisca Džeremija Heda (Jeremy Head).

Bela sela (wikipedia)

1. Bela sela – Andaluzija
Bela sela, raštrkana po obroncima planina centralne Andaluzije, prkose vremenu i gravitaciji. Nekada farmerski orijentisana danas pretežno opustošena zato što se mlađe stanovinštvo neretko iz njih iseljavalo i u potrazi za poslom naseljavalo u gradovima. Uprkos toj činjenici lepotom i šarmom i dalje se ističu sela Grazalema, Vejer de la Frontera i Arcos de la Frontera. 

Alhambra (wikipedia)

2. Alhambra – Granada
Kitnjasta mavarska palata, Alhambra, jedan je od najposećenijih spomenika Španije. Kompleks palate, okružen je uređenim vrtovima i snegom prekrivenim vrhovima Sijera Nevade. Za zapanjujućom okolinom ne zaostaje ni predivna, romantična unutrašnjost koja odiše mirom i dekoracijama u, takođe, mavarskom stilu.

La Sagrada Familia (wikipedia)

3. Gaudijeva remek dela – Barselona
Barselona – ponosni centar Katalonije svojim posetiocima nudi dobar noćni provod, bogat šoping i lepe plaže. Ali, njenu najveću atrakciju ipak predstavljaju zgrade koje je za sobom ostavio izvanredni arhitekta Antonio Gaudi. Najposećenija je nedovršena crkva Svete Familije, sa kulama i vretenasto čudnim oblikom. Slede stambene zgrade i Casa Mila kao i statue u parku Gueljo.

Picos de Europa (wikipedia)

4. Zadivljujuća priroda – Picos de Europa
Priroda Španije svojom lepotom stalno iznenađuje – od peščanih plaža, preko ogromnih ravnica do planinskih venaca. Ovoga puta izdvajamo uzvišene, spektakularne vrhove, planinskog venca Picos de Europa. Ovi vrhovi, uz zelene doline i reke čine ovaj deo severne Španije savršenim za planinarenje i avanturizam. Ovaj predeo odlikuje se i bogatim životinjskim svetom, a tu živi i ugrožena vrsta mrkog medveda.

Santiago de Compostela (wikipedia)

5. Katedrala – Santjago de Kompostela
Brojne gotske katedrale u Španiji svedoče o hrišćanskoj tradicije ove zemlje. Najviše očarava upravo ova u Santjagu de Komposteli, glavnom gradu španske Galicije. Reč je o ogromnoj zgradi satkanoj u baroknom vrtlogu statua i stalagmita. Najprivlačnija je zapadna strana građevine na kojoj se nalazi glavni ulaz kome se prostupa veličanstvenim četvorostrukim stepenicama. Katedralu svake godine poseti na hiljade hodočasnika.

Vrh Teide (wikipedia)

6. Pogled sa vulkana – Mount Teide Tenerife
Nekoliko sati leta avionom južno od Španije dovešće vas do Kanarskih ostrva čija je blizina afričkog kontinenta doprinela drugačijem pejzažu i prirodi, uopšte, od one koju srećemo na evropskoj obali. Veći deo zemlje je vulkanskog porekla, sa strmim padinama i sivim peskom na plažama. U središtu Tenerifa, najvećeg Kanarskog ostrva, nalazi se moćni Mont Teide, snegom prekriveni vulkan, privlačan za planinare. Sa vrha vulkana pruža se spektakularan pogled na ostala Kanarska ostrva, a do njega je moguće stići uz pomoć žičare.

Formentera (wikipedia)

7. Prelepe plaže – Formentera
Ako se ima u vidu da Španija ima više od pet hiljada milja obale i sunčane dane većinom godine, ne čudi što je Meka za ljubitelje ležanja na plaži i kupanja. Svako može da nađe plažu po svojoj meri – od onih prenatrpanim turistima do zabačenih i divljih, dostupnih samo najupornijima. Najznačajnije i najlepše među tim netaknutim nalaze se na Balearskom ostrvu Formentera u Mediteranu do koga se stiže posle nekoliko sati provedenih u putovanju broda koji je isplovio sa kopna.

Valensija (wikipedia)

8. Grad umetnosti i nauke – Valensija
Španija je ostavila veliki trag u istoriji arhitekture, ali isto tako čvrsto je okrenuta i prema budućnosti o čemu svedoče brojni projekti. Predivni lukovi Gugenhajm muzeja, stavili su Bilbao na evropsku mapu, ali kompleks \"Grad umetnosti i nauke\" u Valensiji, delo arhitekte Santjaga Kalatrava, predstavlja vrhunac moderne španske arhitekture. Njegove amorfne bele zgrade, praznik su čudnih uglova i neobičnih oblika, pod noćnim osvetljenjem izgledaju posebno spektakularno.

Plaza de Espana

9. Trg \"Španija\" – Sevilja
Veličanstveni centar Andaluzije, Sevilja, odiše lepim znamenitostima i prijatnom atmosferom. Trg \"Španija\" delo je lokalnog arhitekte Anibala Gonzalesa koji ga je dizajnirao 1929. za veliku Ibero-američku izložbu. Na njemu se nalaze kitnjaste, šarene kule i kolonade ukrašene pločicama i motivima. U centru se nalazi velika fontana i kanal kojim posetioci mogu da plove u iznajmljenim pedalinama. Ovaj trg često se pojavljivao u filmovima, među kojima je najpoznatiji \"Ratovi zvezda: Napad klonova\".

Rimski akvadukt (wikipedia)

10. Ostaci Rimskog carstva – Segovija
Rimljani su vladali Španijom više od 700 godina, a ostaci njihove vladavine sreću se širom zemlje. Možda najznačajniji je akvadukt u Segoviji u centralnoj Španiji, koji su Rimljani koristili da dovode vodu u grad. Graciozni lukovi prostiru se u dva reda dužinom od 2.950 metara. U izgradnji nije korišćen malter.

Gdestinacija (prevela Nada Mandić); naslovna fotografija: Park Guell (flickr katedubya)