Novinar britanskog “Dejli mejla”, Markus Barns, napisao je za taj list strastvenu reportažu o festivalu Egzit, usput se osvrnuvši i na svoj doživljaj Beograda, preko kojeg je stigao do Novog Sada. Iako je nahvalio naš grad i njegov noćni život, potkrala mu se i jedna greška – pišući o Hramu Svetog Save naveo je da je to jedna od najvećih katoličkih bogomolja na svetu.

Prošle godine sam drugi put bio u Srbiji i pre nego što sam otišao počeo sam da planiram svoj naredni dolazak, napisao je Barns. On je Britancima približio srpsku prestonicu, a s velikim žarom govorio je o svojim prošlogodišnjim iskustvima sa Egzita. 

Iako je njegov cilj bio Novi Sad i Egzit, nekoliko "prekratkih sati" proveo je i u Beogradu. Po sletanju na beogradski aerodrom, poveli su ga u turu po gradu koji je 1999. bombardovan od strane NATO.

– Danas, posle skoro dve decenije, to je jedan moderan grad, kosmopolitski i prepun najrazličitijih kulturnih uticaja – turskih, ruskih i rimskih i naravno srpskih – objašnjava Markus i dodaje da se rasute po gradu nalaze zgrade oštećene u bombardovanju, kao svojevrsni podsetnici na rat, a na čijem čelu stoji razrušeno velelepno zdanje nekadašnjeg Generalštaba.

Ipak, on smatra da su u obilju predivne arhitekture ovakvi prizori malobrojni i da nestaju pred ponosom Beograda – Hramom Svetog Save, koji je greškom proglasio katoličkom katedralom.

– Ova građevina oduzima dah i apsolutno dominira gradskim horizontom. Hram se ponosno uzdiže 70 metara u visinu i od tog prizora zastaje dah i nemoguće je ne zastati i ne uživati u njemu – kaže on.

Na Barnsa je veliki uticaj ostavila i šetnja Knez Mihailovom ulicom. On objašnjava da se na tom potezu može naći sve – šoping, razgledanje grada i uživanje u srpskoj hrani. Ipak, najočaraniji je bio kafićima i noćnim klubovima koji ožive čim padne mrak.
Izvor: 24 sata