Đavolju varoš kod Kuršumlije od kraja marta, kada je počela letnja sezona, do sada posetilo je 20.000 turista. Samo tokom maja nju je videlo 10.000 ljudi.

Po rečima Zlatka Veljovića, direktora "Prolom banje", u okviru koje je i ovo čudo prirode, posećenost je na nivou prošlogodišnje kada ju je tokom leta obišlo 50.000 posetilaca. 

– Ovu sezonu obeleževa sve veći broj stranih turista. Tako smo ovog vikenda imali goste iz Bugarske, Makedonije i BiH, a očekujemo i pedeset Slovenaca. Gotovo svakog vikenda imamo goste iz Poljske. Stranci dolaze u grupama preko turističkih agencija. To je veliki pomak i za nas i za ovaj kraj, koji je sve posećeniji. Dosta smo uložili u promociju Đavolje varoši, učestvovali na svim turističkim manifestacijama međunarodnog karaktera i trud se isplatio. Naše čudo, iako nije ušlo u uži krug za izbor sedam novih svetskih čuda prirode, ipak je izuzetno popularno – kaže Veljović i podseća da će se jula ove godine znati ko će poneti laskavu titulu sedam novih svetskih čuda prirode.

Da su nominacija Đavolje varoši i ulazak u top 77 svetskih čuda prirode popularizovali ovaj prirodni fenomen, dokazuje i činjenica da je pre sedam dana delegacija od trideset predstavnika ruskih turističkih agencija posetila ovaj kraj kako bi se ispitao teren za buduću saradnju i organizovanje turističkih grupa.

Pre nominacije, Đavolja varoš, koju čine 202 kamene statue visoke nekoliko metara sa kamenim kupama na vrhovima, bila je dostupna samo velikim zaljubljenicima prirode. Za nju je malo ko znao. Čak 70 odsto Topličana nije je nikada posetilo! Doduše, put je bio izuzetno loš, pa se pešačilo po tri kilometra do prirodnog fenomena, a i sam prilaz bilo je gotovo nemoguće savladati.
Izvor: Press