Spremite šator i naočare za sunce – počela je sezona letnjih muzičkih festivala i skoro da nema vikenda da se negde u svetu ne održava jedan, poručuje svojim čitaocima CNN i donosi listu deset najboljih.

Na listi je i novosadski muzički festival, za koji CNN podseća da je pokrenut 2000. godine, kao protest protiv Slobodana Miloševića, a na kraju prve decenije ovog veka izrastao je u glavni festival elektronske muzike u Evropi.

Bonnaroo festival (flickr adamiwebb)

Bonaru, Tenesi; 9-12. jun (komplet karata košta 170 evra)
Teško je osporiti da je festival Bonaru jedan od najboljih američkih festivala, "objektivan" je CNN. Deseti festival dovodi neka od najvećih muzičkih imena – od Eminema do The Strokes. Posetioci mogu da uživaju u "selu za zabavu" na 40 hektara. Tu su klasične mašine za igru, bioskop i tihi disko (gosti igraju uz muziku sa bežičnih slušalica).

Glastonberi, Engleska; 22-26. jun (225 evra)
Najpoznatiji festival u Engleskoj prvi put je održan u Somersetu 1970. godine. Četrdeset jednu godinu kasnije i dalje je adresa najvećih muzičkih imena, uključujući U2, Coldplay i Bijonse. Stotinak izvođača zabavljaće ove godine oko 100.000 posetilaca. Biće tu akustični šator i poseban deo u kom će nastupiti džez muzičari iz celog sveta. Zabava je zagarantovana, ali budite spremni i da isprljate ruke – obilna kiša je poslednjih godina više puta pretvarala Glastonberi u blatnjavu terevenku.

Samerfest, Viskonsin (flickr Sonnett)

Samerfest, Viskonsin; 29. jun – 10. jul
Uvršćen u "Ginisovu knjigu rekorda" 1999, kao najveći muzički festival na svetu, Samerfest se održava u Milvokiju duže od 40 godina. Tokom jedanaest dana oko 700 bendova na jedanaest scena zabavlja između 800.000 i milion fanova svake godine. Spisak zvezda koje nastupaju u skladu je sa ovakvom tradicijom. Ove godine tu su Kanije Vest, Kejti Peri, The Flaming Lips, Kid Rok, pa čak i Britni Spirs.

Roskild, Danska; 30. jun – 3. jul (225 evra)
Festival u Roskildu prerastao je od relativno skromnih početaka 1971. u najveći letnji rok festival u severnoj Evropi. Više od 70.000 fanova došlo je prošle godine da čuje Alice In Chains i Prinsa na 40. rođendan. Ni ovogodišnja lista izvođača ne zaostaje: Arctic Monkeys, Iron Maiden, Kings Of Leon i MIA. Festival se može pohvaliti sopstvenim 24-časovnom radio stanicom, a posetioci mogu da se takmiče u "Goloj trci" i da zarade besplatne ulaznice za narednu godinu.

Exit festival

Egzit, Novi Sad; 7-10. jul (100 evra)
Počeo je 2000, kao protest protiv Slobodana Miloševića, a na kraju prve decenije ovog veka izrastao u glavni festival elektronske muzike u Evropi. Prošle godine je proširio listu rok sastavima da privuče što širi spektar ljudi. U živopisnom ambijentu Petrovaradinske tvrđave, oko 150.000 ljudi imaće priliku da sluša Pulp, Jamiroquai i Portishead, pre nego što se prepuste grupi Underworld.

Pičfork, Čikago; 15-17. jul (92 evra)
Najmlađi festival na listi, Pičfork će proslaviti šestu godinu novim predstavljanjem najboljih grupa nezavisne muzičke scene. Organizuje ga sajt muzičkog magazina "Pičfork". Sa relativno skromnom listom od 45 izvođača, sasvim je drugačiji od američkih megafestivala kao što su Bonaru i Koačela, ali ove godine je rasprodat za samo jedan dan. Posetiocima će se između ostalih predstaviti Animal Collective ili TV On The Radio".

Fudži rok, Naeba – Japan; 29-31. jul (340 evra)
Svakom ko želi drugačije festivalsko iskustvo prijalo bi da ode na Fudži rok (nazvan po planini Fudži; prvi je održan 1997.), najveći japanski festival na otvorenom. Ljubitelji muzike iz celog sveta okupiće se u ski-centru Naeba. Gondolama će se uspeti kroz planinske šume da bi za tri dana festivala videli nekoliko desetina grupa, uključujući Coldplay i Chemical Brothers.

Bestival, Engleska

Bestival, ostrvo Vajt – Engleska; 8-11. septembar (190 evra)
Engleska sezona letnjih festivala završava se na ostrvu Vajt osmim Bestivalom. Prošle godine je izglasan za najbolji festival u Velikoj Britaniji na sajtu festivalawards.co.uk, a ove godine su kao glavne zvezde najavljeni The Cure, Primal Scream i Pendulum.

Parklajf, Australija; 25. septembar – 4. oktobar
Sam sebe opisuje kao "zvuk sledećeg leta", jer diktira ton predstojećih letnjih festivala na južnoj hemisferi. Ove godine, desetine hiljada ljubitelja muzike posetiće pet jednodnevnih festivala koji se održavaju širom Australije. Nastupiće predstavnici elektronskog zvuka Miks Master Majk, The Dandy Warhols i popularna hip-hoperka Misi Eliot.
Izvor: Politika