Leto je počelo i prve kolone turista uskoro će “preplaviti” drumove širom Balkana, a zemlje regiona dočekaće ih sa različitim ponudama, cenama i stanjem na putevima. Glavna odredišta srpskih turista i turista iz okolnih zemalja kada je Bugarska u pitanju su Burgas, Sozopol, Nesebar, Pomorje.

Kada je reč o turističkim centrima na obali Crnog mora zanimljivo je da turisti, iako je poslednjih godina izgrađeno na stotine hotela, prednost daju privatnom smeštaju. Tako, na primer, za noćenje u Varni, najvećem gradu na moru, treba izdvojiti od 2,5 do 7,5 evra. 

Bugari ove godine računaju i na to da će se veliki broj turista iz Srbije predomisliti i umesto u Grčku doputovati u Bugarsku, u kojoj je situacija daleko mirnija nego u Grčkoj, a cene pristupačnije.

U Bugarsku se tokom prošlih godina dolazilo uglavnom organizovano, autobusima, a u poslednje vreme sve je više turista iz Srbije koji dolaze svojim automobilom.

Ukoliko se neko odluči da put turističkih centara na Crnom moru krene autobusom, treba da zna je cena povratne karte od Niša 40 evra, a od Beograda 50 evra.

Bugarska je članica EU i posebno je potrebno voditi računa o pravilima saobraćaja – a to znači obavezu da se na graničnim prelazima pokaže zeleni karton, saobraćajna dozvola i pasoš, potom kupi vinjeta i plati putarina. Maksimalna dozvoljena brzina na bugarskim autoputevima je 130 kilometara na čas i nisu obavezna upaljena svetla danju.

Putevi su dobri, a rastojanje od Sofije do Burgasa je 400 kilometara, a od Sofije do Varne 500 kilometara i ovi gradovi su većim delom povezani autoputem.

Mora se voditi računa o ograničenjima, a takođe treba znati da nekadašnja nepisana pravila da se vozač "dogovori" sa policajcem kako bi izbegao plaćanje kazne više ne važe.

Posebno se rigorozno sankcioniše vožnja pod dejstvom alkohola.
Izvor: B92