Po poslednjim podacima Međunarodne asocijacije kongresa i konvencija, Beograd se nalazi na visokom 28. mestu na rang-listi kongresnih centara.

U Turističkoj organizaciji Beograda kažu da prestonica ima sve potencijale i prednosti da postane centar kongresnog turizma u regionu. 

Tome u prilog ide ubrzani razvoj infrastrukture i veliki broj uspešno organizovanih kongresa, a neke od institucija bukirale su Beograd kao destinaciju za svoje konvencije i do 2015. godine.

Srpska prestonica značajno je popravila svoj rang na listi kongresnih centara Evrope, naime Beograd je do pre samo tri godine zauzimao 98. mesto, dok je sada na 28. mestu, pa se nalazi u rangu Glazgova, Firence, Geteborga i Hamburga. U izveštaju Međunarodne asocijacije Beograd se ocenjuje i kao jedan od gradova koji se najbrže razvija u ovom delu Evrope, što pokazuje podatak da je u istočnoj Evropi na četvrtom mestu.

Prošle godine organizovano je više od 30 kongresa, konferencija i simpozijuma iz različitih oblasti, a Beograd je tom prilikom ugostio oko 5.000 turista.

– Organizatori skupova prepoznali su potencijale Beograda kao kongresnog centra, a to su dostupnost svim vidovima transporta, funkcionalan i savremeno tehnički opremljen Kongresni centar, Sava centar sa najvećom plenarnom salom u regionu od 4.000 mesta. Naša prednost je i najniža cena zakupa prostora u regionu – kaže Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda.

Po njegovim rečima, iskusan i stručan kadar kao i dva Kongresna biroa, Srbije i Beograda, uspeli su da u poslednjih 10 godina organizuju brojne skupove značajnih svetskih asocijacija i korporacija. Turistička organizacija učesnicima skupova pruža mogućnosti razgledanja grada i noćnog provoda.

– Na mestima održavanja skupova postavljeni su info deskovi gde učesnici tog skupa mogu da se informišu o organizovanim turama razgledanja grada. Svi pobrojani potencijali i prednost, uz ubrzani razvoj infrastrukture i nove razvojne projekte grada, a sudeći po ogromnom interesovanju klijenata za naš grad, nesumnjive su i realne šanse da se Beograd u skoroj budućnosti pozicionira kao centar kongresnog turizma u regionu – kaže Veselinov.
Izvor: 24sata