Srpska policija najavljuje pojačanu kontrolu svih putnika iz naše zemlje kojima je krajnja destinacija neka od zemalja Evropske unije.

Posebno će biti kontrolisani ljudi koji putuju u Švedsku, Nemačku, Belgiju i Luksemburg, gde je najviše naših lažnih azilanata. Ministar policije Ivica Dačić prekjuče je, inače, najavio da će MUP formirati i bazu podataka lažnih azilanata koji su vraćeni u postupku readmisije ili čiji su zahtevi za azil odbijeni. 

Proverom u bazi podataka svako ko je na taj način već vraćen iz EU, a pokuša ponovo da iz Srbije otputuje u zemlje zapadne Evrope, biće vraćen sa granice.

– Policajac na graničnom prelazu proveravaće svrhu putovanja. Detaljno će pregledati pasoš, koliko putnik često putuje. Da li putuje u posetu rođacima ili zbog posla. Ukoliko, recimo, ide u posetu bratu koji živi u Nemačkoj, policajac će ga pitati koliko ostaje tamo i tražiti na uvid povratnu kartu. Ako putnik kaže da putuje na 15 dana, a nema povratnu kartu, to je već sumnjivo i policajac će imati pravo da ga vrati sa granice – navodi naš sagovornik.

Pored toga granični policajci će tražiti na uvid i novac koji putnik ima kod sebe, kao i da li ima potvrdu o uplaćenom osiguranju za vreme boravka u nekoj od zemalja EU.

– Oko 50 evra su prosečni dnevni troškovi po pojedincu u zemljama EU. Ako naš državljanin putuje na deset dana, a kod sebe ima samo sto evra umesto neophodnih 500 evra, to je sumnjivo i ima osnove za njegovo vraćanje sa granice – kaže naš sagovornik.

Osim detaljne kontrole putnika, policija će proveravati i da li autobusi ili kombiji koji ih prevoze imaju neophodne licence za taj posao ili su "divljaci".

– Samo ona vozila sa dozvolama će moći da voze putnike u zemlje Evropske unije. Neće više moći neko ko ima kombi, minibus da bez ikakvih dozvola za, recimo, stotinak evra po putniku prevozi naše državljane. I turistički autobusi će takođe biti kontrolisani detaljnije, spiskovi putnika – napominje sagovornik "24 sata" iz vrha srpske policije.

Mere predostrožnosti
– razgovor sa putnikom, gde i kod koga putuje, koliko ostaje;
– provera pasoša, koliko putnik često putuje;
– policajac će kontrolisati i da li putnik ima povratnu kartu i plaćeno osiguranje za vreme boravka u EU;
– putnik će policajcu morati da pokaže i novac koji nosi u zemlje EU, gde su prosečni dnevni troškovi oko 50 evra;
– kontrola da li prevoznici imaju dozvole za prevoz putnika u EU.
Izvor: 24 sata