Zabava i noćni život, po kojima je Beograd nadaleko poznat, čine ga evropskom metropolom, a glavno obeležje prestonice su otvorenost i prijateljski odnos njenih stanovnika, pokazuje anketa koju je objavila Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima.

Četvrtina ispitanika kao glavni adut izdvojila je otvorenost i prijateljski odnos Beograđana, dok je za zabavu glasalo 18 %, a 13 % ispitanika navelo je da osećaj pripadnosti evropskoj zajednici čini Beograd metropolom. 

Učesnici ankete naveli su da je Beograd metropola zbog brojnih kulturnih znamenitosti i sportskih sadržaja, a oko 8 % odsto njih smatra da se u prestonici Srbije poštuju različitosti i neguju tolerancija, kulturne vrednosti, nauka i umetnost.

Postoji i mali procenat građana koji ne vide Beograd u Evropi i smatraju da on nema nijednu odliku metropole.

U anketi "Po čemu je Beograd evropska metropola", koju je, povodom proslave Dana Evrope, Agencija sprovela kao deo promocije projekta "Beograd 2020", učestvovala su 582 građana.

Slične odgovore davali su i učesnici "Fejsbuk" ankete na internet stranici Agencije, od kojih čak 60 % smatra da su zabava i otvorenost najvažnija obeležja Beograda.
Izvor: B92