Britanske vlasti odlučile su da 400 godina staro Njutnovo drvo stave pod zaštitu, s obzirom da se, zbog velikog broja posetilaca, zemljište na kome je zasađeno postepeno urušava.

Drvo "igra" ključnu ulogu u jednoj od najpoznatijih anegdota u istoriji nauke – priči o engleskom fizičaru Isaku Njutnu i njegovom postavljanju zakona gravitacije i zakona kretanja, preneli su španski mediji.

Priča kaže da je mladi Njutn posle jedne obilne večere izašao u vrt kuće da popije čaj ispod drveta jabuke. Dok je pio čaj na glavu mu je pala jabuka, što ga je navelo da se upita zašto je ta jabuka na Zemlju pala pod pravim uglom i zašto svi predmeti padaju vertikalno, a ne u stranu ili naviše.

To pitanje ga je dovelo do objavljivanja studije "Matematički principi filozofije prirode" 1687. godine.

Londonsko kraljevsko društvo, čiji je član bio Njutn, pre godinu dana je na svojoj internet stranici objavilo rukopis Vilijema Staklija, Isakovog savremenika i prijatelja.

On u svojim "Sećanjima iz života ser Isaka Njutna" piše da jabuka nikada nije pogodila fizičara, ali ga je podstakla na razmišljanje i uticala da dalji razvoj nauke.

Priča o Njutnu i jabuci je ostala popularna, a drvo, u mestašcu Vulstorp na istoku Britanije, mesto obožavanja.
Izvor: B92; foto-naslovna: flickr/jon smith ‘una nos lucror’