Turističke destinacije prazne i zapuštene – nema vizije… Uprkos velikom broju atraktivnih sadržaja, vojvođanski turistički potencijali potpuno su neiskorišćeni uglavnom zbog zapuštene infrastrukture i nedostatka vizije. Velike posete beleže se samo na festivalu na Petrovaradinskoj tvrđavi i na sajmovima.

Turistički potencijali Vojvodine potpuno su neiskorišćeni uprkos velikom broju atraktivnih sadržaja, a turizmolozi se slažu da je uzrok tome zapuštena infrastruktura, kao i nedostatak strategije i podrške državnih institucija. Velike posete beleže samo festival Egzit i "Novosadski sajam", dok je ogroman broj odličnih turističkih kapaciteta i destinacija, usled nebrige, prazan i zapušten.

Turizmolozi tvrde da Vojvodina ima mnogo da pruži i najzahtevnijem gostu, kao i da bi lako mogla da postane turistička meka u ovom delu Evrope, a ne samo region za koji su prve asocijacije Egzit, sajmovi i oranice.

Prepuštamo goste drugima
Turizmolog Ivana Bašić kaže za Press da su pojedine zemlje iz regiona sa znatno oskudnijim prirodnim bogatstvom postale pravi magnet za posetioce samo zbog strateškog pristupa turizmu kao privrednoj grani.

– Pogrešno bi bilo reći da nam otimaju goste. Mi ih bukvalno, zbog decenija nemara, prepuštamo "na tacni". Metaforički, lopta nam je ostavljena na gol liniji, bez golmana, a mi umesto da postignemo pogodak, šutiramo ka svom šesnaestercu – priča Ivana Bašić, koja je i urednica portala Turistički vodič.

Jasmina Beljan-Iskrin, predsednica Turističke organizacije Sremskih Karlovaca, napominje da bi oblast oko Dunava morala biti turistički prioritet.

– Egzit je okej, ali šta ćemo sa preostalim 361 danom, kada nema festivala? Infrastruktura je zastarela i zapuštena, nema pravih ponuda, nema ugostiteljskih kapaciteta, radnici su neretko neobrazovani i neljubazni, a gradske vlasti ne pronalaze interes u celoj priči, nesvesni kakav bi im benefit i sam minimum ulaganja doneo! Mi u Karlovcima stvarno naporno radimo i naša opština pomaže. Sredili smo centar, radi se na restauraciji spomenika, Stražilovo smo i doterali i popularisali… Ima, međutim, još puno da se radi, a sredstava je malo – kaže naša sagovornica, i dodaje da su manastiri na Fruškoj gori sve popularnija destinacija, te da bi uz malo podrške postali hit i na regionalnom nivou.

Vazduh u Deliblatskoj peščari čistiji nego na Zlatiboru 
Studija eminentnih stručnjaka iz sredine sedamdesetih godina prošlog veka pokazala je da je vazduh u Deliblatskoj peščari čistiji nego na brojnim planinskim vrhovima, uključujući i Zlatibor. Međutim, iako su nekada "panonsku pustinju" tokom priprema posećivali i vrhunski svetski sportisti, danas je ona većim delom godine sablasno prazna.

– Tužno je ono što se dešava ovde, međutim, mi izbora nemamo, jer niko neće da uloži ni dinara, a problemi se gomilaju. Dovijamo se kako znamo. Izvlači nam malo prosek prvomajski uranak, na koji dođe i do 10 hiljada ljudi, međutim, to nije ni blizu našim stvarnim mogućnostima. Da stvar bude još gora, iako smo javno preduzeće, potpuno smo izopšteni iz budžeta opštine – jada se Aca Milenković, direktor JP "Turistička organizacija Alibunara".

Banatski Las Vegas
Milenković podseća da su prethodnih godina postojali planovi za revitalizaciju peščare, gde se akcenat stavljao na lovišta, a pričalo se i o kompleksu stranih kazina, međutim od banatskog Las Vegasa na kraju nije bilo ništa.

Slična sudbina zadesila je i belocrkvanska jezera, gde višedecenijsko odsustvo ulaganja sve više uzima danak.

– Danas imamo situaciju da, zbog nedostatka prilaza i uređene obale, od pet jezera tri važe za neupotrebljiva. Nemamo terene, nemamo dovoljno ugostiteljskih objekata, kao da se neko trudi da ubije ono što se nekada nazivalo "morem ravnice". Što je najgore od svega, nalazimo se blizu i Beograda i Novog Sada, pa smo idealna vikend destinacija. U Jagodini su napravili čudo sa akvaparkom i zoo vrtom, a mi se ovde mučimo sa par stotina metara staze! – kaže Vencel Lehočki, direktor preduzeća "Velturs", koje upravlja ovim neiskorišćenim biserom.

Mađarski recept
Gabrijela Dejak, menadžerka hotela "Krivaja" u Bačkoj Topoli, tvrdi da bi to mesto moglo biti prava turistička oaza.
– Naš hotel je na idealnom mestu. Međutim, olimpijski bazen pored nas je odavno zatvoren, nemamo ni velnes, ni sportske centre, jezero koje imamo je u očajnom stanju… Kao privatnici, ne možemo da konkurišemo sami za sredstva, a kada to učinimo preko mesne zajednice ili opštine, ne dobijemo ni odgovor. Treba pogledati kako to rade Mađari, tamo svaka varošica vrvi od turista, svi bismo bili na dobitku, kad bismo primenili njihov recept – zaključuje Dejak.
Izvor: Press