Jedno od najvažnijih arheoloških otkrića ovog veka smešteno je u planinskom podnožju jedne vijetnamske provincije. Reč je o, kako su ga Vijetnamci nazvali, “Velikom zidu”.

Posle pet godina istraživanja i iskopavanja tim arheologa otkrio je 127 kilometara dug zid. "Ovo je najduži spomenik u jugoistočnoj Aziji", izjavio je profesor Phan Huy Le, predsednik vijetnamske Organizacije istoričara, prenosi CNN. 

Zid je izgrađen od kamena i zemlje i u pojedinim delovima doseže visinu i do četiri metra.

Naime, 2005. godine profesor Andrew Hardy iz francuske škole za azijske studije, pronašao je dokument iz 1885. godine u kome se spominje "Veliki zid". To otkriće aktiviralo je arheologe koji su odmah krenuli u potragu. Pet godina kasnije, tim na čelu sa Hardyjem i profesorom Nguyenom Tien Dongom sa Instituta za arheologiju u Vijetnamu, uspeli su da ga pronađu.

Zid se proteže od provincije Quang Ngai do provincije Binh Dinh i zasigurno je jedan od najvećih inžinjerskih poduhvata koji datira iz dinastije Nguyen.

Pretpostavlja se da je "Veliki zid" sagrađen kao i "Hadrijanov zid", koji je delio britansko ostrvo na dva dela, tačnije uz već postojeći put. Postoje dokazi koji ukazuju da su mnoga utvrđenja i hramovi građeni duž puta mnogo stariji od samog zida.

Zid je služio da se obeleži teritorija i reguliše trgovina između Vijetnamaca u ravnicama i plemenima u planinskim predelima, odnosno naroda Hre, etničke grupe koja je naseljavala te regije.

Po rečima stručnjaka, izgradnja zida je bila u interesu i Vijetnamaca i Hrea. Stanovnici i danas prepričavaju kako su njihovi preci gradili zid da bi zaštitili svoju teritoriju.

Posle otkrivanja zida i predstavljanja u javnosti, stručnjaci su poslali zahtev da se "Veliki zid" uvrsti u listu Svetske baštine i postane turistička atrakcija.
Izvor: Sarajevo-X