Sezona u Grčkoj uveliko traje, jer je špic od maja do septembra. U ovoj zemlji svake godine letuje 15 miliona ljudi. Sve više turista dolazi iz Srbije.

Za Grčku se kaže da ima četiri mora – Egejsko, Jonsko, Mediteransko i more maslina. Spisku se može dodati i peto – more turista! Jer, svake godine 15 miliona ljudi uživa pod grčkim suncem. 

Većina turista, 90 odsto dolazi iz Evrope, a među njima je lane bilo više od 700.000 gostiju iz Srbije.

Sezona je u ovoj mediteranskoj zemlji uveliko počela, jer špic traje, praktično, od maja do septembra.

Halkidiki
Poluostrvo koje se nalazi u severnoj Grčkoj, južno od Soluna, izuzetne lepote, koje je sada omiljena destinacija turista, a posebno Srba. Besprekorno čisto more zapljuskuje obale sva tri prsta – Kasandre, Sitonije i Atosa.

Sa svojom mediteranskom klimom, živopisnim zalivima i beskrajno dugim peščanim plažama, ovo poluostrvo je predivno mesto za odmor. Svako iskustvo je dragoceno!

Lefkada
Ovo prelepo mesto pripada grupi jonskih ostrva, zajedno sa Krfom, Paksijem, Zakintosom, Kefalonijom i Itakom. Glavni grad je Lefkada i nalazi se na krajnjem severoistoku ostrva, a od kopna je odvojeno uzanim moreuzom, širokim oko dva kilometra, povezno s kopnom pokretnim mostom.

Ostrvo koje svojim prirodnim lepotama, predivnim plažama, bisernom bojom mora i bujnom vegetacijom ostavlja bez daha ima i veliki broj barova, kafea i restorana.

Parga

Grčka je popularna među građanima Srbije, ne samo zbog istorijskih prijateljskih veza, već, pre svega, zbog blizine i činjenice da je Egej naše najbliže more. Pored severa Grčke, od Tasosa do Krfa, koji je ubedljivo najpopularnije odredište naših turista, pojavljuju se i nove destinacije. Jedna od njih je i Parga, koja se nalazi na zapadnoj obali, nedaleko od Krfa.

Parga je poznata po zdravoj mediteranskoj klimi, okolnim planinama bujne vegetacije i smaragdnoj boji mora. Pored prelepih plaža i borovih šuma, Parga je popularna i po mnogobrojnim restoranima, tavernama, kafićima, prodavnicama, klubovima, suvenirnicama…

Parga ima prepoznatljivu karakterističnu arhitekturu, jer je bila pod uticajem Mletačke republike. Oslikavaju je male, bele, tradicionalne kuće i uske ulice sa puno cveća. Iz Parge se redovno do Krfa, Paksosa i Antipaksosa prave jednodnevni izleti, koji su vrlo popularni među turistima.

Nei Pori
Novoizgrađeno letovalište koje je danas jedna od najomiljenijih destinacija za desetine hiljada turista, koji ovde imaju sve potrebne uslove za ugodan i veoma prijatan odmor.

Nei Pori sa stotinak metara širokom i izuzetno dugom peščanom plažom, prostranim trgovima, parkovima, restoranima, kafićima i poslastičarnicama pruža turistima neograničene mogućnosti za zabavu, razonodu, šetnju i odmor. Apartmanske zgrade su nove, uređene i čiste.

Sve je počelo na Kritu
Malo je poznato da je turizam u Grčkoj nastao tek sedamdesetih godina 20. veka. Prvi grčki hotel izgrađen je 1968. godine u Agiosu Nikolausu, na Kritu, i od tog trenutka je počelo otvaranje soba, apartmana, kampova, malih hotela i velikih lanaca. Zanimljivo je da su Kinezi i Australijanci Grčku proglasili najboljim mestom za odmor u čitavom svetu.
Izvor: Večernje novosti