Francuski grad Bordo, čuven po istoimenom vinu, namerava da 2014. godine pokrene 55 miliona evra vredan projekat koji bi ga načinio značajnim evropskim trgovačkim i kulturnim centrom. Reč je o Kulturnom centru vina i turizma, čiji je dizajn poveren pariskoj grupi X-Tu i londonskoj dizajnerskoj agenciji “Kason Man”.

Građevina, koja je inspirisana kovitlavom spiralom koja nastaje pri sipanju vina u času, nalaziće se na obali reke Garone. Centar će zauzimati površinu od 100 metara kvadratnih, imaće trospratnu osnovu i 45 metara visok toranj sa kojeg će se videti panorama grada. 

Skelet građevine biće od drveta i prekriven dvoslojnim staklima.

„Sve je zamišljeno kao jedna vrsta istorijskog putovanja kroz svet vinogradarstva. Kada dođete na kraj puta, očekuje vas degustacija najboljih vinskih sorti u baru na vrhu tornja i pogled na grad, koji je nekada bio poznat kao ‘uspavana lepotica’", rekao je član gradskog saveta za urbani razvoj i jedan od učesnika u projektu Mišel Dušen.

Gradonačelnik Bordoa Alen Župe nada se da će projekat značajno doprineti gradu, jer se očekuje da će ga godišnje posetiti 400.000 ljudi i da će priliv iznositi 40 miliona evra.
Izvor: B92