Rast broja inostranih turista u Španiji dostigao je u aprilu visok nivo, zahvaljujući dolasku gostiju sa dva glavna tržišta, iz Britanije i Nemačke, koji su ostvarili dvocifrenu stopu rasta, po zvaničnim podacima španskog ministarstva za turizam.

Španija je prihvatila 4,7 miliona inostranih turista prošlog meseca, 20,95 % više nego u istom periodu minule godine, čime je ukupan broj dolazaka u četiri meseca 2011. dostigao 13,8 miliona, 8,5 odsto više nego lane. 

Industrija turizma, najvažniji sektor španske privrede, dobila je podsticaj ove godine posle političkih nemira na Bliskom istoku i severu Afrike, kada su se turisti odlučili za put u Španiju.

Najveći rast turističkih dolazaka zabeležila su Kanarska ostrva, gde se odmaralo oko 913.000 turista u aprilu, 19,3 odsto više nego minule godine, a u četiri meseca 2011 došlo je 3,7 miliona gostiju, 26,7 % više nego lane.

Španija je pala na četvrto sa trećeg mesta najposećenijih zamalja u svetu u 2010 godini, iza Francuske, SAD i Kine, po podacima Svetske turističke organizacije.
Izvor: B92