Hrvatsko-slovenačka “Štafeta bratstva i jedinstva”, posvećena bivšem predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu, juče je, uz partizanske pesme, krenula iz Umaga prema Beogradu.

Štafeta bi ispred Kuće cveća u Beogradu, gde je Broz sahranjen, trebalo da stigne 25. maja. Kako prenose hrvatski mediji, štafetu je, u prisustvu više desetina poštovalaca Titovog lika i dela, poveo 69-godišnji Rade Ilić u 30 godina starom mercedesu ukrašenom slikama Josipa Broza.

"Cilj naše štafete je uklanjanje barikada i da se bratski narodi iz bivše države približe", rekao je Ilić uoči polaska štafete koja je krenula u 12.44 ispred umaškog kafića "Tito".

Tamo se okupilo oko 50 poštovalaca bivšeg jugoslovenskog predsednika, uglavnom članova Društva "Josip Broz Tito" Istarske županije, Titova Republika i Komunističke partije Hrvatske u osnivanju, koja je organizator i ovogodišnje štafete.

Neki od okupljenih su nosili plave pionirske kape i značke s Titovom likom, kao i nekoliko transparenata na kojima je pisalo "Bratstvo i jedinstvo, temelji naših naroda", "Tito, legenda socijalizma, ne umire" i "Što je više kleveta i laži, Tito nam je sve miliji i draži".

Turisti su znatiželjno posmatrali i fotografisali okupljene.

Ovogodišnja štafeta izrađena je u Laškom u Sloveniji. Štafeta je iz Umaga krenula put Novigrada, Poreča i Bužeta, a zatim u Rijeku i Kumrovec odakle bi, kako je najavljeno, 25. maja trebalo da stigne u Beograd.

U SFRJ se 25. maja obeležavao Dan mladosti u čast rođendana Josipa Broza Tita.
Izvor: B92