Iako se tradicionalno smatraju mestom za odrasle i stare, terme su zapravo idealna destinacija za sve, pa čak i za porodice sa decom.

U skoro svim termama se mogu naći posebni sadržaji prilagođeni potrebama i najmanje dece, mnoge poseduju prostore za uživanje i zabavu, a sami lokaliteti obično su smešteni u prirodnim okruženjima što omogućava i šetnje ili vožnje bicikala. 

Terapeutska dejstva vode i termalnog blata koje su u ponudama mnogih termi, poznata su vekovima. Možete biti sigurni da su ovi tretmani sasvim bezbedni i za decu.

U termama ćete se sresti sa terapijama blatom i balneoterapijom – tretmanima koji deluju protiv bolova, protiv alergija, raznih upala, kao i za opuštanje i revitaluzaciju. Pored toga u nekim termama možete sresti aerosolnu terapiju i inhalatorne terapije koje se naročito preporučuju onima koji imaju upale poput sinusitisa, rinitisa, faringitisa, laringitisa i bronhitisa a koje se često javljaju kode dece i to naročito one koja žive u velikim gradovima sa gusitm saobraćajem i zagađenjima.

U ovakvim slučajevima terme postaju zona za odličnu kombinaciju odmora i lečenja.

Deca i sauna
Sposobnost dece da ohlade svoje telo se razlikuje od sposobnosti odraslih. Nema razloga da decu držite dalje od svih blagodeti saune ali treba biti upoznat sa osnovnim merama bezbednosti. Uglavnom, deca bi u saunama trebalo da sede na donjim klupama gde je toplota manja a dužina boravka bi trebalo da bude svedena na oko deset minuta.

Takođe, treba voditi računa da ne dođe do opekotina jer mala deca mogu hteti da dotaknu vrelo kamenje u tradicionalnim saunama što je jedna od najčešćih povreda dece. U tom slučaju, bezbednije je odabrati infracrvene saune.

Što se uzrasta tiče, odlazak u saunu je više pitanje opšteg zdravlja. U saunama možete sresti i veoma male bebe ali i ljude preko 80 godina. Uglavnom, veoma mala deca koja ne mogu da komuniciraju nelagodnost, su verovatno premala za saunu.

U Finskoj, koja je i zemlja sauna, preko 90% dece se upozna sa saunom pre druge godine. Treba imati na umu i da koža pod dejstvom toplote ispušta znoj, odnosno toksine pa bi bilo dobro da deca mogu da sede sama kada su u sauni.

Plivanje u termalnim bazenima
Posle bilo kakvih eventualnih terapija i saune, možete uživati u bazenima i u toplim termalnim vodama. Ovo može biti zabavno za celu porodicu a deci, čak i najmanjoj, će garantovati dobar san. Za decu do 3 godine ovo može biti i odlična prilika za prva upoznavanja sa vodom, naravno uz roditelje.

Đakuzi
Prilikom korišćenja đakuzija treba imati na umu da on nije isto što i bazen ili kada za kupanje, i to treba objasniti i deci. To nikako nije mesto za igru, i deca treba da budu unutra isključivo sa roditeljima i samo ako mogu da sede i uživaju kao i odrasli.

Postoje čak i primeri davljenja prilikom igranja ko će duže da izdrži pod vodom. Zabranite igranje u đakuziju kako biste izbegli ovakve rizike.

Još jedan rizik za decu u đakuziju jeste i pregrejavanje jer temperatura vode može biti prilično visoka za decu. Neki od simptoma mogu biti dehidratacija i vrtoglavice. Naročito je važno da ne dozvolite da se glava pregreje jer je to najvažniji deo tela koji treba zaštititi. Vodite računa da su deca dovoljno visoka da mogu da sama da stoje u đakuziju a da uopšte ne potapaju glavu.

Shodno tome, boravak u đakuziju treba ograničiti na 10 minuta.
Izvor: Najboljamamanasvetu.com