Srebrno jezero će tokom leta obogatiti svoju ponudu modernim akva parkom, novim hotelom i restoranom, a prema najavama izvođača radova, radi očuvanja prirode tog mesta, ti objekti koristiće obnovljive izvore energije.

Vodeni park na "sjajnom" jezeru zauzimaće površinu od 2.500 metara kvadratnih, od kojih će jednu trećinu činiti vodeni deo, a u njemu će se nalaziti vodene aktrakcije za decu i odrasle, objasnio je za beogradske agencije izvršni direktor "MCA investment grupe" Dragoljub Prijić.

"U sastavu akva-parka biće tobogani, bazeni sa talasima i ostale vodene ‘zanimacije’, a voda u svim bazenima grejaće se pomoću sunčanih panela", naveo je on.

Osim akva-parka, na Srebrnom jezeru biće izgrađen novi hotel, sa 135 ležajeva i sopstvenim "centrom za zdrav život", u kome će se nalaziti spa, velnes i teretana, precizirao je Prijić.

Posebna atrakcija biće i novi restoran, "iznad" jezera, što će posetiocima omogućiti jedinstven pogled na površinu jezera, po kojoj je ova destinacija i poznata.

Radi očuvanja prirode na Srebrnom jezeru, novoizgrađeni objekti koristiće obnovljive izvore energije, pa će se voda u akva parku grejati pomoću sunčanih panela, a za grejanje i hlađenje hotela koristiće se toplotne pumpe.

"Nastojaćemo na sve načine da sačuvamo prirodni kompleks na jezeru i zbog toga koristimo obnovljive izvore energije, a pokušaćemo da trošimo i što manje struje", naveo je Prijić, ističući da bi ti objekti trebalo da budu završeni u julu.

Turistički vozić
Od ove godine, na Srebrnom jezeru biće ponovo uveden turistički vozić, koji će turiste prevoziti od Srebrnog jezera do opštine Veliko Gradište, rečeno je u turističkoj organizaciji te opštine.

"Tokom boravka na Srebrnom jezeru, turisti se mogu oprobati u raznim sportovima na vodi, a ono što još karakteriše ovu destinaciju je izuzetna atraktivnost prirodnih lokaliteta i bogata lovišta", navela je direktor TO Veliko Gradište Nataša Bonić.

Srebrno jezero, dugo 14 kilometara i duboko oko tri metra, nastalo je 1971. godine, pošto je Dunavac koji je obilazio oko ostrva pregrađen nasipom, a zahvaljujući pumpama, nivo vode u jezeru stalno je niži od nivoa vode u Dunavu, što omogućuje da bude čista i bistra.

Naziv "srebrno", ovo jezero zaslužilo je zbog specifičnog odsjaja koji se javlja na njegovoj površini kada Sunce zalazi iza Karpata, a u njegovoj blizini nalaze se srednjovekovni Golubački grad, Ramska tvrđava, Viminacijum i manastir Tumane.
Izvor: Vestionline