Trapiski sir, pivo “nektar” i čuveni banjalučki ćevapčići najpoznatiji su gastro brendovi i praktično zaštitni znakovi u toj oblasti grada na Vrbasu – rekao je “Glasu Srpske” Mladen Šukalo, iz Turističke organizacije Banja Luke.

"U zavisnosti od manifestacije na kojoj učestvujemo pomenuti proizvodi su neizostavni na našoj gastro ponudi ali i najviše privlače strance jer su čuveni po kvalitetu i dugoj tradiciji. Veoma malo proizvođača hrane sa područja grada ulaže u promociju i marketing domaćih proizvoda što je najveća prepreka u građenju njihovog značajnijeg i ozbiljnijeg imidža" – istakao je Šukalo. 

Po njegovim rečima, poslednjih godina se na području grada pojavio veliki broj proizvođača rakije ili vina koji zaslužuju da njihovi proizvodi budu proglašeni brendom, piše "Glas Srpske".

"Biskupsko vino koje se proizvodi u samostanu "Marija Zvijezda" u naselju Trapisti sigurno će se u budućnosti brendirati jer je već prepoznatljivo po posebnom ukusu" – dodao je Šukalo.

Redovnik Tomislav Topić u trapiskom samostanu "Marija Zvijezda" izrazio je zadovoljstvo prodajom poznatog sira čija receptura je poznata samo retkima.

"Svakodnevno nam pristižu brojne narudžbine iz zemalja u okruženju ali i svih delova Evrope što dovoljno govori da je reč o kvalitetnom proizvodu" – kazao je Topić.
Gdestinacija