Načelnik hrvatske policije Oliver Grbić je naglasio da je turizam veoma važna privredna grana u Hrvatskoj i da oni preduzimaju sve mere kako bi obezbedili sigurnost građanima i pojedincima koju borave u njihovoj zemlji.

U okviru projekta hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova "Sigurna turistička sezona", u Opatiji je u otvorena konferencije načelnika policija uoči turističke sezone 2011. godine. 

Učestvuju načelnici policija čak dvanaest zemalja: Austrije, Mađarske, Češke, Slovenije, Slovačke, Nemačke, Francuske, Poljske, Srbije, Ukrajine, BiH i Crne Gore, kao i predstavnici Interpola, Europola i SEPC-a. Slovenija i Srbija ove godine po prvi put učestvuju u projektu.

Načelnik hrvatske policije Oliver Grbić naglasio je značaj međunarodne policijske saradnje i ovog projekta za uspešnu turističku sezonu u Hrvatskoj.

Po njegovim rečima, "Sigurna turistička sezona" ima odlike "brenda", a udeo iz prijateljskih zemalja je znatan i nezaobilazan. Dodao je da je razumljivo da turisti ne biraju isključivo atraktivne, senzacionalne i "trendi" već, pre svega, sigurne destinacije.

Postoji i zajednička saradnja policijskih službenika i razmena tokom turističke sezone.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović izjavio je novinarima da je memorandum iskorak i dobar primer saradnje.

Na pitanje hoće li presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uticati na povećanje napetosti tokom sezone, Veljović je rekao da to ne bi smelo i trebalo da utiče i da to nikom ne bi koristilo.
Izvor: B92