Pilot projektom Ministarstva poljoprivrede, seoska domaćinstva na Staroj planini, koja žele da obnove svoje kuće za potrebe seoskog turizma, dobiće bespovratna sredstva od 10.000 evra. Projektom je predviđeno da vlasnik uloži još minimum 25 odsto sopstvenih sredstava.

U okviru projekta "Reforma poljoprivrede u tranziciji", Ministarstvo poljoprivrede, već drugu godinu zaredom, nudi bespovratna stredstva, seoskim domaćinima na Staroj planini, koji žele da obnove svoje kuće u tradicionalnom arhitektonskom stilu i ponude ih za smeštaj turista. 

Pilot projektom obuhvaćena su tri sela na području parka prirode Stara planina – Dojkinci, Gostuša i Senokos. U ovim selima, po proceni stručnjaka, još uvek postoje objekti u tradicionalnom stilu narodnog graditeljstva.

STAR projektom, predviđeno je da vlasnik dobije 10.000 evra i uloži još minimum 25 odsto sopstvenih sredstava.

Prošle godine, interesovanje za STAR projekat nije bilo veliko, pa je iskorišćena samo polovina predviđenih sredstava. Ove godine, podneto je dvostruko više zahteva.

"Svako ko dobije sredstva ministarstva mora svoju kuću da renovira i na kraju projekta da ima najmanje četiri kategorisana kreveta, odnosno, dve sobe i jedno kupatilo koje će ponuditi za seoski turizam u naredne četiri godine", objašnjava agroekolog i predstavnik STAR projekta Nikodije Velinov.

Objekata u stilu narodnog graditeljstva na Staroj planini je svake godine sve manje, pa su stručnjaci utvrdili standarde.

"Karakteristika tih objekata je u stvari korišćenje prirodnih materijala, jedno je korišćenje kamena, za temelje i podrum, a drugo korišćenje drveta kao konstruktivnog materijala, za zidove i krovnu konstrukciju. Za pokrivanje se obavezno moraju koristiti kamene ploče, koje su karakteristika ovog kraja" ističe konsultant STAR projekta Smilja Dimitrov.

Jedna od bolje očuvanih kuća u tradicionalnom arhitektonskom stilu, na području Stare planine je i dom Ćikovića, u selu Dojkinci.

Domaćin Sava Ćiković se ove godine prijavio na konkurs Ministarstva poljoprivrede, koje nudi bespovratna sredstva, jer želi da obnovi svoju staru kuću u tradicionalnom stilu i da se bavi seoskim turizmom.

"Planiramo da rekonstruišemo staru kuću i da napravimo dve sobe, jednu trokrevetnu i jednu dvokrevetnu, kupatilo i kujnu. Nadamo se da će biti turista", naglašava meštanin staroplaninskog sela Dojkinci Sava Ćiković.

Da bi se objekti narodnog graditeljstva sačuvali, potrebno je regulisati uslove gradnje i doneti odgovarajuće odluke.

Direktor Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije Igor Marić ističe da se kroz planove daju preporuke kako objekte čuvati i na koji način graditi na selima, iako nikog ne obavezuje da tu kuću čuva.

"Vlasnik može kuću da sruši kao i da sagradi drugu. Tako da je to jedan labav sistem", kaže Marić.

Da bi sela poput dojkinaca, bila obnovljena i sačuvana, država bi morala da ih zaštiti u smislu ambijentalne celine, što je, kažu stručnjaci, izuzetno skupo, ali i jedina garancija da narodni graditeljski stil na Staroj planini neće biti bespovratno uništen i da će postati okosnica razvoja seoskog turizma.
Izvor: RTS