Čime se ovog leta najviše isplati putovati do Crne Gore, Grčke i Italije? Do Budve je najbolje otići kolima, do grčkih ostrva avionom.

Većina turista odlučuje se da na put, pogotovo porodično, krene kolima. Računica je jasna: kada se troškovi puta podele sa brojem članova porodice, automobil je najisplativiji, a nema ograničenja prtljaga, polazak i odlazak su fleksibilni. 

Ako se izuzmu udobnost vožnje kolima, ali i bezbednost posle višečasovne vožnje, naročito u ranim jutarnjim časovima ili noću, kada saputnici uglavnom spavaju, „Novosti" su pravile računicu koliko bi put koštao do tri, kako kažu stručnjaci, ove godine najpoželjnija odredišta naših turista.

Crna Gora

Put od Beograda do Budve, po kompjuterskom programu, dugačak je 485 kilometara. Međutim, pošto se „satelitska navigacija" ne razume u naše višegodišnje interventne radove na najprometnijim putnim pravcima, realna kilometraža, po podacima iz Auto-moto saveza Srbije, iznosi 572 kilometra!

Iz AMSS preporučuju rutu: Gornji Milanovac, Čačak, Užice, Prijepolje, Bijelo Polje, Podgorica. Nema naplate putarine, dužni ste samo da točite gorivo, čija je cena u Crnoj Gori slična kao u Srbiji i da platite ekološku taksu (osam evra za sedam, 20 evra za 30 dana). Vozač mora da kupi i „zeleni karton" osiguranja, koji košta od 105 dinara za mesec dana. Prosečan automobil potrošiće gorivo u vrednosti od 50 evra u jednom pravcu. Dakle, prevoz četvoročlane porodice automobilom koštao bi 130 evra.

Zanimljivo je da je odlazak autovozom do Bara ove godine izgubio svaki smisao. Jer, prevoz automobila u oba pravca košta 6.200 dinara, a povratna karta po osobi je 4.400 dinara. Dakle, četvoročlanu porodicu odlazak vozom do Crne Gore koštao bi 17.600 dinara, bez ležaja!

Povratna karta za autobus do Budve je 4.000 dinara, što za četvoročlanu porodicu iznosi 16.000 dinara. Pošto povratna avionska karta do Tivta po osobi košta od 110 do 130 evra, jasno je da se ovaj vid prevoza isplati samo porodicama sa bebama. Ukoliko otac odluči da ide auto-vozom, a majka sa bebom avionom, prevoz bi ukupno koštao 21.600 dinara.

Grčka

Put do Pefkohorija je duži nego do Budve, ali većina vozača smatra da je manje naporan.

Do Pefkohorija, od Beograda, ima 730 kilometara. Ide se autoputem do Preševa, pa kroz Makedoniju do Soluna. Od Beograda do Leskovca putarina je 920 dinara, a kroz Makedoniju se putarina plaća na tri rampe (2,5 evra). Rezervoar mora da se napuni dva puta, jer je potrebno, u proseku, oko 100 litara goriva. Uz savet da se benzin toči u Srbiji ili Makedoniji, potrebno je oko 130 evra za gorivo, a sa putarinama ukupan račun iznosi oko 160 evra u oba pravca.

Auto-voz do Soluna trenutno ne saobraća, a povratna karta bez ležaja košta oko 67 evra. Karta za autobus iznosi 60 evra za odrasle i 55 za decu. Ko voli da ga drugi voze, na Halkidikiju može da iznajmi automobil za oko 20 evra na dan. Do Soluna i šoping centara organizovan je gradski prevoz (karta evro i po). Povratna karta avionom do Soluna je 135 evra, što se najviše isplati porodicama sa bebama. Do grčkih ostrva najisplativije je putovati čarter letovima, pre svega zbog dužine putovanja, a troškovi su za tročlanu porodicu neznatno veći od putovanja automobilom.

Italija
Do Lida, koji se nalazi preko puta Venecije, ima oko 810 kilometara. Ide se autoputem do Zagreba, pa preko Ljubljane i Trsta. Putarina kroz Srbiju košta 340 dinara, kroz Hrvatsku je 110 kuna (oko 15 evra), kroz Sloveniju se putarina plaća vinjetom, koja za sedam dana košta 15 evra, a za mesec dana 30 evra. Kroz Italiju putarina je oko pet evra.

Za gorivo, u oba pravca, potrebno je 120 litara, odnosno oko 168 evra, na putarine treba izdvojiti 70 evra, pa je konačan ceh – 240 evra.

Iz Beograda ne postoji let do Venecije, a povratna karta do Milana košta 150 evra. Bolja varijanta je autobus, jer povratna do Venecije košta 80, a još bolja voz – 69 evra.

Računica je jasna – četvoročlanoj porodici se isplati da do Italije stigne kolima, ali su parking i putarine u ovoj zemlji preskupe. U svim italijanskim gradovima železničke i autobuske stanice nalaze se u centru, a međugradske karte su jeftine.

Rent-a-kar
Još jedna mogućnost prevoza do željene destinacije jeste renta kar. Mnogobrojne agencije nude mogućnost iznajmljivanja auta po principu punog osiguranja i plaćanja po danu, što znači da je kilometraža neograničena. Bezin je, naravno, vaš trošak. Na primer, ako iznajmite auto koji je dovoljno prostran za četvoročlanu porodicu, kojim ćete bez problema otići do, recimo, severne Grčke, za dve nedelje ćete platiti od 330 evra pa naviše, zavisno od tipa auta. Rezervacija se plaća, za ovu cenu, oko 60 evra, a ostatak onog dana kada krenete na put.
Izvor: Večernje novosti