Kako izgleda provesti odmor u umetničkom delu možete da proverite ukoliko odsednete u neobičnom hotelu “Atelier sul Mare” na Siciliji.

Ušuškan u dolini planina Nebrodi, smešten tik uz plavu luku Castel di Tusa, blizu mesta Cefalu, "Atelier sul Mare", predstavlja svojevrstan hotel – muzej savremene umetnosti. Jedinstven u svetu. Svaku sobu uredio je i oslikao jedan svetski umetnik. 

Ovako nešto samo Sicilija može da iznedri, a tog mišljenja je bio i Antonio Presti, vlasnik hotela, koji je rekao da umetnost može u potpunosti da se shvati samo ako se koristi i ako se u njoj živi.

Hotel ima 17 umetničkih soba. One će vam omogućiti spoznaju talasanje mora Fabricija Plsija, u kojoj je krevet splav, a sa čak šest ekrana na goste se izlivaju obojeni elektronski talasi, zatim čari nebeskog ostrva Canzoneri koje omogućava kupanje u moru iako ste smešteni na drugom spratu hotela.

U jednoj od soba možete da pročitate sve azbuke sveta u "pećini" koju je ispisao Renato Kurcio i Agostino Ferari ili da provedete noć u Jemenskoj sobi Pijera Paola Pasolinija napravljenoj od blata i trske, a u kojoj je u krevet urezana silueta Hrista.

U jednoj od soba je ispisana bajka. U "papirnom brodu" doživećete osećanja putnika po Mediteranu, Siciliji i Sardiniji. Na vratima jedne sobe, dočekaće vas natpis "Ja sam voda", što će podsvesno da navede da se sobi pristupi kao sakralnom mestu. Čim zakoračite u sobu jasno su prikazana dva dela, mesto uspomena i nedostatak čistoće.

Ako ste ikada želeli da saznate kako žive arapski veleposednici i kako je to provoditi vreme u "hamamu", onda je ovo prava soba za vas.

Informacije i rezervacije
Detaljne informacije i rezervacije možete da dobijete putem sajta hotela ateliersulmare.it. Na sajtu ćete pronaći i mapu na kojoj je detaljno objašnjeno kako do hotela možete da dođete kolima, vozom i avionom.

Pored 17 umetničkih soba, hotel "Atelier sul Mare" ima i 20 standardnih soba rapoređenih na tri sprata. Ipak, i one su oplemenjene umetničkim delima, a poseban kuriozitet je svakako i to što imaju telefon, televizor i ostale "standardne" elemente.
Izvor: Blic