Povodom Dana Evrope, Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima će u nedelju, 8. maja, na ceremoniji u centru grada promovisati projekat “Beograd 2020 – grad u postupku kandidature za Evropsku prestonicu kulture”.

Beograd (foto: beograd2020.com)

Obeležavanje Dana Evrope organizuju Delagacija Evropske unije u Srbiji, EU Info-centar i grad Beograd. 

Na pultu postavljenom na uglu Nušićeve i Makedonske ulice, građani će od 10.00 do 16.30 imati prilike da se informišu o projektu \"Beograd 2020\", kao i da dobiju zastavice sa obeležjima Evropske unije i samog projekta. Građani će takođe moći da odgovore na jednostavna pitanja u anketi \"Po čemu je Beograd evropska metropola?\", a dobijeni odgovori će poslužiti za generalni uvid u stavove Beograđana na ovu temu.

Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima i član Organizacionog odbora \"Beograd 2020\", ocenjuje da je ovaj projekat deo strategije razvoja kulture grada za period od deset godina.

– Ovo je projekat od velikog značaja za grad i daće snažan doprinos razvoju Beograda i Srbije ne samo na kulturnom već i socijalnom i ekonomskom planu, jer će, između ostalog, stvoriti i uslove za modernizaciju postojećih ustanova kulture i jednake uslove za rad privatnih i javnih institucija. Iskustvo Beograda u procesu kandidature za Evropsku prestonicu kulture biće od neprocenjivog značaja i za druge gradove Srbije ukoliko odluče da se u perspektivi i sami kandiduju – rekao je Danko Runić.
Gdestinacija