Ustanak u Libiji nije naneo štetu antičkom gradu Kireni, ali je krvava revolucija ubila turizam u ovoj zemlji koja je tek odnedavno otvorena za strane posetioce.

Kirena (Wikipedia)

Prošle godine oko 10.000 turista iz Japana, Nemačke i Velike Britanije posetilo je Kirenu, ali od februara ove godine, kad su počeli nemiri s ciljem svrgavanja libijskog lidera Moamera Gadafija, mogu da se vide samo krave koje lutaju po okolini. 

Ostaci grada iz sedmog veka pre nove ere nalaze se na vrhu brda. Često ga nazivaju \"afričkom Atinom\". Odatle se pruža pogled od kojeg ostajete bez daha, piše novinar AFP-a.

Turistički vodič Mohamed Bukarit nostalgično priča o ovom blagu pod zaštitom UN koje gleda na Mediteran, pokazuje statue Herkulesa i Hermesa, amfiteatar, trkačku stazu i hram.

\"Srećni smo što ništa nije oštećeno. Ovde nisu korišćeni tenkovi, samo puške\", izjavio je opisujući borbe u blizini Kirene.

Naftom bogata zemlja na severu Afrike dugo je udomljavala i upošljavala radnike iz drugih afričkih i arapskih zemalja, ali i one iz Azije i Evrope, ali je za zapadnjačke turiste bila nedostupna.

Decenije izolacije prekinute su 2003. godine, kada je Gadafi objavio svetu da odustaje od nuklearnih ambicija. Libijske vlasti tada su počele da izdaju vize turistima i posetioci su polako pristizali.

Rimska pozornica u Sabrati (Wikipedia)

Evropljane, Amerikance i Azijate privlačila su prostranstva pustinje Sahare, zabranjeni planinski venci i ostaci antičkih civilizacija. \"Lonely Planet\" je u svom vodiču iz 2007. naveo: \"Libija ima sve!\"

Na zapadu zemlje, pod vlašću Gadafijevih snaga, nalaze se ostaci još dva grada iz doba Rimljana, Leptis Magna i Sabrata.

Na istoku su Tobruk i planina Džebel el Ahdar, ali sve ove turističke destinacije sada su prazne, iako bi, u drugim uslovima, sezona bila u punom jeku.

U hotelu sa četiri zvezdice \"Al-Manara\" u Sousi kažu da je samo šest od devedeset soba popunjeno, a prošle godine u isto vreme bilo je zauzeto oko osamdeset soba. Selo izgrađeno za potrebe turista, koje se nalazi samo nekoliko kilometara dalje, takođe je prazno. Meštani tvrde da dok god je Gadafi živ, neće biti turista.
Izvor: Sarajevo-x