U nadi da će privući turiste, Poljaci vredno obnavljaju srednjovekovne zamkove, želeći da povrate slavu iz vremena kada je Poljska bila velika evropska sila, mnogo vekova unazad, posle kojih su usledile okupacija, ratovi i strana uprava.

Zamak u Poznanju (flickr Xenix815)

Posle razaranja koje je pretrpela u Drugom svetskom ratu, Poljska je obnovila najpoznatiji Varšavski kraljevski zamak (Zamek Królewski w Warszawie) i Stari trg, koje su Nemci razorili 1944. godine i koji su postali simbol posleratne obnove. 

Mnogi zamkovi na čijoj obnovi rade danas, samo su ruine koje su ostale posle švedske invazije u 17. veku i brojnih drugih ratova. Srednjovekovni zamkovi su propadali tokom komunističkog perioda u Poljskoj zbog nedostatka investicija i građevinskog materijala. Marksistička ideologija ih je odbacivala kao deo feudalne zaostavštine koja je veličala klasne razlike i eksploataciju ljudi.

Većina ovih zamkova che possto budu obnovljeni postati muzeji, hoteli ili konferencijski centri, a njihovi budući vlasnici se nadaju da će postati i turistička atrakcija.

„Zašto Nemci imaju zamkove na Rajni, Francuzi zamkove na Loari, zašto Česi imaju tako mnogo zamkova otvorenih za posetioce, a Poljaci da imaju samo ruine?\", pita se biznismen Darius Lasecki, koji zajedno sa svojim bratom radi na rekonstrukciji srednjovekovnog zamka Bobolice u blizini grada Čestohova, koji će uskoro postati muzej.

Za razliku od komunista, investitori danas uspevaju da pronađu sredstva za obnovu starih građevina koje nose uspomene na vreme kada je Poljska vladala velikim delom Evrope i prostirala se od Baltičkog do Crnog mora. „Srednji vek i renesansa su ‘zlatne godine Poljske’. To je bilo vreme kada se za Poljsku znalo u Evropi, kada je Poljska bila važna\", izjavio je Jacek Nazarko, koji je upravo završio obnavljanje zamka iz 16. veka, koji je od 1755. godine bio ruina. Njegov zamak, izgrađen od crvene cigle, sada pretvoren u hotel, dominira u gradu Tikoćin na istoku zemlje i u narednih nekoliko nedelja počeće da prima prve goste.

Jedan od investitora planira da izgradi kulturni centar u okviru zidina starog zamka iz srednjevekovnog perioda u blizini grada Hželice, prema granici sa Češkom. Centar će zadržati samo spoljne zidove nekadašnjeg zamka, dok će sve ostalo biti izgrađeno u modernom duhu, ali će jasno biti istaknuti i stari i novi elementi.

„Nastojimo da sačuvamo ono što se može sačuvati\", rekao je arhitekta Vojceh Poplavski koji radi na projektima kompanije OP „Arhitekten\", koja čeka na sredstva Evropske unije za projekte koji imaju za cilj ne rekonstrukciju zamkova, već očuvanje autentičnih građevina.

U Poznanju se, takođe, vodi debata o rekonstrukciji bivšeg kraljevskog zamka (Zamek Królewski w Poznaniu), ali za sada se još ne zna da li je njegova osnova dovoljno snažna da izdrži nadgradnju.
Izvor: B92