Predstavljamo pet najboljih evropskih akvaparkova.

Kupanje u moru, a bez jurnjave po toboganima i spiralnim tunelima, više nije dovoljno, pa mnogi vole da tokom klasičnog odmora jedan dan provedu avanturistički.

Iako su deca glavni posetioci akvaparkova, sve više ljudi u ozbiljnim godinama voli da isproba vodene atrakcije. Takođe, akvaparkovi pored lude vožnje sve češće nude i relaksirajuće spa-programe.

U Evropi postoji stotinu akvaparkova, a ni hladno vreme ne mora da bude prepreka, što dokazuju Švedska i Nemačka. Nudimo listu od pet najboljih akvaparkova koje najčešće posećuju turisti iz Srbije.

Akvapolis, Segedin

Akvapolis, Segedin
Od kada je tranzitni saobraćaj udaljen iz Segedina, sve više naših turista odlučuje se da vikende tokom leta provede u vodenom parku ovog grada. Kompleks bazena „Akvapolis" prostire se na 4.000 kvadrata, a najveća atrakcija je divovski zatvoreni bazen dužine 272 metra, do čijeg vrha se na visinu od 30 metara stiže liftom. Pored spiralnih tobogana, za decu do šest godina nparavljeni su mali bazeni. Postoji i hotel, ali retko ko u njemu odseda. Akvaparak ima 300 parking mesta.

Terme Čatež, Mokrice
Dve su velike prednosti akvaparka u termama „Čatež" – turistima iz Srbije je blizu i to što se „Termalna rivijera" nalazi pod staklenim krovom, pa vreme ne utiče na zabavu. Veliki, pravi akvapark se, u stvari, nalazi napolju, ali zabavno je i unutra. Pored mnogobrojnih tobogana i talasa, deci su najzanimljiviji „gusarski zaliv" i „indijansko selo". Uoči uskršnjih praznika otvorena je letnja termalna rivijera.

Star Beach, Krit

Star bič, Krit
Pored najpopularnijeg letovališta na najjužnijem grčkom ostrvu Kritu, u Hersonisosu, nalazi se akvapark „Star Beach" koje je ujedno i letovalište. Ponuđene atrakcije su tobogani, vožnja na gumenim točkovima duž „lenje reke", kao i jurnjava bananom na moru. U ovom vodenom parku nalazi se i spa, a najveća atrakcija je bandži džamp koji košta 50 evra.

Akvasiti, Majorka
Jedan od najboljih evropskih akvaparkova nalazi se na Majorki, balearskom ostrvu koje sve češće posećuju turisti iz Srbije. Akvapark „Aljuacity" nalazi se nedaleko od plaže El Arenal, na južnoj strani ostrva. Najbolji deo ovog vodenog parka je „polinezija" – kupanje i spuštanje niz tobogan koji vodi kroz tropsku džunglu. Akvapark ima puno zelenih oaza u kojima odrasli mogu da se odmaraju. Najpopularniji je, međutim, talas „cunami", a ko želi dodatno uzbuđenje može da uzme plastični brod kako bi brže plovio.

Adalend, Turska
Gotovo svaki bolji hotel na turskoj rivijeri ima svoj akvapark, a to posebno važi za antalijsku regiju. Međutim, najbolji turski akvapark nalazi se u Kušadasiju. Adalend se prostore na 25 hektara i nudi više od 20 ludih vožnji. Nalazi se na peščanoj plaži, a najpopularnija je „dnevna kiša" koja počinje u 16 časova.

Jagodinski akvapark

Srpski akvapark
Jedini, zasad, akvapark u Srbiji nalazi se u Jagodini, pa iako je možda skromniji od najbroljih evropskih uvek treba imati na umu da je ovo naš jedini vodeni park. Ukupna dužina tobogana je 400 metara, a sadrži šest bazena, sportske sadržaje i 12 spasilaca. Akvapark ima po jedan običan i spiralni tobogan, kao i spiralni tunel. Deca najviše vole vodeni zamak, a odrasli šank u bazenu. Ozbiljni plivači mogu da plivaju u olimpijskom bazenu. Akvapark radi tokom leta, a ulaznice će biti za decu do 12 godina 200, a za odrasle 400 dinara.
Izvor: Večernje novosti