Građani Srbije, ovogodišnju letnju sezonu uglavnom će provesti u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj, ali je interesovanje veliko i za vikende u banjskim centrima u Sloveniji.

Povoljne cene glavni su razlog velikog interesovanja srpskih turista za Grčku i Tursku, kažu u agencijama. U turističkim agencijama naglašavaju da su najčešća putovanja dužine oko deset noćenja, a cene se kreću od 120 do 450 evra, u zavisnosti od toga da li je prevoz autobusom ili avionom. 

U agencijama navode da je Grčka tradicionalno najatraktivnija destinacija za letovanje, a naročito u predsezoni (maju i junu), jer u tom periodu turisti mogu letovati oko 10 dana za 50 do 160 evra.

Putnici iz Srbije se interesuju i za Španiju, Maltu i Crnu Goru, a nešto manje za Tunis i Egipat zbog straha da su nebezbedni, ali i sve manjeg broja turističkih agencija koje te destinacije imaju u ponudi. Po ranijim podacima, Tunis i Egipat je godišnje posećivalo oko 60.000 srpskih turista.

Turistička inspekcija Srbije proverava da li turističke agencije imaju odgovrajuće polise, strucčne kadrove kao i da li imaju zaključene ugovore sa stranim agencijama. Kako navode u inspekciji, sve turističke agencije koje su organizatori putovanja, tokom prošle godine su pribavile nove polise osiguranja.

U inspekciji napominju da je u toku donošenje novog pravilnika kojim će se bliže propisati vrste i uslovi garancije putovanja i način aktiviranja garancije.

Srpskim putnicima turistička inspekcija savetuje da se pre nego što se odluče za neku agenciju na sajtu Narodne Banke Srbije (NBS) informišu o njenoj likvidnosti.

„Naša preporuka je da građani izbegavaju turističke agencije koje su u blokadi, jer one samim tim ne mogu da izvrše finansijske obaveze prema poslovnim partnerima", naglašavaju u inspekciji.
Izvor: B92