Specijaliteti pojedinih zemalja predstavljaju sam vrh svetske gastronomije. Predstavljamo vam zemlje u koje bi, pored svega drugog, trebalo da odete i zbog hrane.

Tajlandska hrana (flickr Ya-Yin)

Tajland
Zemlja na raskršću Indije, Kine i Okeanije pokupila je najbolje kulinarske tehnike, ali i sastojke od svih svojih suseda. Hrana obično obiluje jakim ukusima poput belog luka i čilija, dok mnoga jela sadrže sok od limete, korijander i limunovu travu koji jelima daju karakterističan šmek, kao i legendarni riblji sos i krem od račića.

Indija
Indijska gastronomija menja oblik kako se krećete između gradova i regija te ogromne zemlje. Temelj svih jela je pirinač na jugu i hleb roti na severu zemlje. Uz to obično ide mahunarka dal, povrće i sos čatni, kao i riba. Bez obzira na sastojke, ovo, kao i mnoga druga jela, sadrži egzotične začine zbog kojih će vaše nepce poželeti da zapleše od uzbuđenja.

Kina
Od uličnih štandova s rezancima i knedlama do najelitnijih restorana i sala za bankete, kineska kuhinja je jedna od najboljih na svetu. Civilizacijsko shvatanje jina i janga, odnosno ravnoteže i harmonije, vidljivo je i na tanjiru – od hrane za hlađenje poput povrća i voća do zagrevajućih začina i mesa. Kinezi cene pirinač, ali se uz gotovo svaki obrok nude i rezanci, dok regionalni specijaliteti zavise od geografskog položaja i istorije.

Japanska hrana (flickr Ray Chang I)

Japan
Japanska kuhinja jedna je od najzahvalnijih na svetu. Mnogi restorani usredotočili su se na specijalizovana jela kao što su jakitori – ražnjići od piletine ili povrća, suši i sašimi (sirova riba), tempura (lagano prženi sastojci) i rezanci. Vrhunac japanske prehrane, kaiseki, izveden je kao dodatak ceremoniji čaja, a sastoji se od pripreme, posluživanja i ceremonije u sklopu koje se u nekoliko navrata hrane slavi cenjena umetnost njenog konzumiranja.

Francuska
Od sira i šampanjca do puževa i bagetea, Francuzi su širom sveta poznati po svojim prehrambenim navikama. Francuska kuhinja dugo se isticala po velikoj raznovrsnosti jela i namirnica, a svaka regija ima drugačije specijalitete. Mnogi u Francuskoj i danas ručak smatraju glavnim obrokom, ali dvosatnog maratonskog uživanja sve je manje. Krunskim obrokom sve se češće smatra pažljivo spremljena večera s čak šest jela.

Španija
Španija, a posebno katalonska kuhinja, koja je, naravno, najbolja u Barseloni, sve češće dobija priznanja gurmana iz celog sveta. Poput ostalih regionalnih kuhinja u Španiji i katalonska obiluje začinima kao što su šafran i kim i kao med slatkim kolačima raznih vrsta. Specifičnost te kuhinje u odnosu na ostale evropske zemlje je kombinacija plodova mora i mesa uz bogat izbor raznih sosova. Večera je glavni gurmanski doživljaj, ali nikada pre 21 sat.

Pasta (foto: wiangya / FreeDigitalPhotos.net)

Italija
Hrana je italijanski najpoznatiji izvozni proizvod i to s razlogom. Uprkos brojnim razlikama koje postoje među regijama, postoje neke veze koje tu kuhinju čine jedinstvenom. Setite se tanke kore italijanskih pica, al dente testenine i raznih vrsta rižota. A od pića? Dovoljno je spomenuti samo kafu, čiju su pripremu Italijani doveli do perfekcije.

Indonezija i Malezija
Kuhinje u te dve zemlje velika su mešavina raznih uticaja, od kineskog i portugalskog do indijskog. Razni kolonizatori sa sobom su donosili sastojke i kulinarske recepte, a kao posledica je ostala jednostavna kuhinja, čiji ukusi ostaju jasni i odvojeni. Obilje pirinča podseća da je reč o zemlji na čijim platoima raste mnoštvo te biljke, začini podsećaju na vreme trgovine i kolonizacije, dok vatreni čili u ljudima budi gurmansku strast.

Meksiko
Osećaj za mešanje raznih prehrambenih navika u meksičkoj kuhinji najbolje dolazi do izražaja na proslavama. Od svih uticaja najjači je ipak španski, ali zahvaljujući istoriji osete se i primese francuske i afričkih kuhinja. Konstanta su, međutim, jela na bazi kukuruza i pasulja i tortilje posluženi pod imenima takos, enčiladas, kestadiljas… Nemojte zaboraviti ni crva na dnu boce tekile.
Izvor: Press