Godišnji odmor trebalo bi da smanji stres, ali nije retkost da se s odmora vratimo još umorniji nego što smo bili. Razlog? Novac!

Najčešće na odmoru izazivaju nesuglasice, tenzije i svađe – novac, turističko razgledavanje i hrana. To su rezultati nedavnog istraživanja američke kompanije TNS, koje je naručio lanac hotela "Marriott".

Oko 26 posto ispitanika tvrdi da se na godišnjem odmoru prepiru koliko će novca da potroše, 22 posto parova ne može da postigne dogovor kako će da provede vreme na putovanju, a za devet posto uzrok svađa predstavlja odabir restorana i hrane.

Tri četvrtine ispitanika kažu da će im ovogodišnji odmor biti od vitalnog značaja za mentalno zdravlje: 44 posto računa da će se na odmoru rešiti stresa, 37 posto njih nada se da će im putovanje podići raspoloženje, a osam posto veruje da će odmor pomoći da se njihov odnos popravi. Ali, uprkos odlučnosti da se odmore, čak 64 posto žena i 41 posto muškaraca oseća se krivim što troše novac dok su na odmoru!

I još: putovanje s decom je za većinu dodatni stres. Roditelji, otkriva anketa, često nervozno reaguju na svoju decu (naravno, to nema veze sa ljubavlju).

Kako onda da se ne umorite na odmoru? Odspavajte: ništa tako dobro ne regeneriše dušu (živce) i telo posle svađe kao dobar san.
Izvor: Tportal.hr; fotografije: photostock / FreeDigitalPhotos.net