U turističkim agencijama očekuju da počne prodaja aranžmana za ovogodišnju sezonu. Porodice razgrabile aranžmane za predsezonu.

Ovog leta većinu srpskih turista koji će letovati u inostranstvu činiće mladi, koji će roditeljima slati razglednice. 

Ova sezona je, slažu se svi vlasnici turističkih agencija, po svemu neobična. Jer, novogodišnji programi imali su skromnu prođu među srpskim turistima, uskršnji su "planuli", a prodaja aranžmana za letovanje odjednom je – stala.

– Prodaja uskršnjih aranžmana bila je za 40 odsto bolja od novogodišnjih programa, što samo govori da su naši turisti mudri i odbijaju da plate skupe novogodišnje večere – kaže Saša Zarić iz "Pontea". – Zanimljivo je da je prodaja letnjih aranžmana još zimus počela odlično, a od aprila uplate stagniraju. Loše vreme nam ne ide naruku, pa je očigledno da većina čeka na porast temperature.

Prve smene u predsezoni prodate su u gotovo svim agencijama, a u prvim čarter polascima više nema mesta. Tradicionalno, prve aranžmane kupile su porodice sa decom, dok ponude za letnju sezonu još čekaju na kupce.

– I ove godine su Grčka i Turska bez premca, na trećem mestu je Španija, a Tunis i Egipat će ponovo biti atraktivni kada našim turistima daju ponude koje neće moći da odbiju – kaže Vlada Matović, iz "Matika". – Porodice uglavnom već znaju kuda će na letovanje, dok će mladi uplaćivati aranžmane pred samo putovanje, odnosno kad dobiju novac od roditelja.

Srđan Andrejević iz "Argusa" očekuje malo veći broj turista nego lane, ali i manju zaradu.

– Sve što je jeftino nađe kupca, sve što je skupo ne prodaje se lako – kaže Andrejević. – Očekujem pad prodaje aranžmana sa više "zvezdica", jer se ove godine mnogi roditelji neće sunčati i sakupiće novac samo da pošalju decu na letovanje, a mladima nije potreban skup hotel, već im samo trebaju tuš i čist krevet.

CENE ARANŽMANA

Halkidiki (autobus, apartman) 45
Zakintos (avion, noćenje sa doručkom) 190
Ljoret del Mar (autobus, polupansion) 199
Tunis (avion, polupansion) 209
Sicilija (avion, polupansion) 350
Majorka (avion, polupansion) 420
Antalija (avion, ol inkluziv) 700
Izvor: Novosti