Dve godine su trebale ekipi američke televizije CBS da bi dobila dozvolu za posetu jednom od najsvetijih mesta na svetu, pravoslavnim manastirima na gori Atos u Grčkoj. Grupa od 20 manastira smeštena je na liticama visoko iznad Egejskog mora već vekovima.

U manastirima, poznatim kolektivno kao Sveta Gora ili Vrt Majke Božije, monasi provode većinu vremena u molitvi i namerno izolovani od ostatka sveta.

"Ženama nije dozvoljen pristup planini već više od hiljadu godina", izjavio je Bob Sajmon, dopisnik CBS Newsa.

Ta se zabrana proteže i na životinje, s izuzetkom mačaka koje imaju svoju ulogu u borbi protiv miševa. Jedina hrana koju monasi uvoze je sir – jer dolazi od krava. Inače, sami uzgajaju hranu.

Bez dana dodira s spoljašnjim svetom
"Svrha boravka monaha ovde je da su daleko od spoljašnjeg sveta. Monasi ovde provedu decenije bez dana dodira s spoljašnjim svetom", kaže Sajmon i dodaje:

"Tehnički gledano oni su na poluostrvu, ali nemaju novine, televizore, žene. Cela ideja je da se u potpunosti posvete molitvi, tako da njih stvarno ne zanima ono što se događa u spoljašnjem svetu i oni ne žele da budu uključeni u to".

Sajmon smatra da je jedini razlog što je njegova ekipa dobila dozvolu da razgovara sa monasima, od kojih mnogi nikada nisu ni čuli za intervjue, priča koju je radio o ekumenskom patrijarhu Bartolomeju, čelniku globalne zajednice od 300 miliona grčkih pravoslavaca. Sajmon ističe da je nova priča o manastirima veoma dobro prihvaćena, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Patrijarh može samo da preporuči
"Mislim da im je patrijarh rekao: ‘Hej, pustite ovog čoveka i njegovu ekipu. Oni su ok’. Ali, on nema autoritet kao papa kod katolika, on samo može da daje preporuke. Tako smo bez obzira na njegovu preporuku čekali dve godine na ulazak tamo", požalio se Sajmon.

I sam dolazak do samostana nije nimalo lagan posao. Prvo morate da dođete do Soluna.

"Od Soluna vas čeka duga vožnje, oko tri sata na putu koji baš i nije najbolji. Onda ćete doći do mesta u kojem možete uzeti trajekt. Jedini problem je što je voda između tog mesta i Atosa veoma uzburkana", govori Sajmon.

Njegov saradnik ostao je u tom mestu čak tri dana, čekajući da se voda koliko-toliko smiri da bi mogao putovati trajektom.

Ništa se nije menjalo manje od Atosa
"Postoje mesta, šume i planine koje se nisu menjale stotinama godina. Ali, kad je reč o naseljenim mestima, ne verujem da postoji bilo koje drugo mesto na svetu koje se menjalo manje od Atosa" rekao je Sajmon, prenosi CNN.

Tokom Drugog svetskog rata, planina Atos našla se pod ličnom zaštitom Adolfa Hitlera, nakon što su nacisti ušli u Grčku. Naime, nemački vojnici su savetovali monasima da pišu Hitleru i traže zaštitu, nakon čega je on dao svoj pristanak.

Međutim, monasi su rekli Sajmonu kako je Hitler planirao da opljačka umetničko blago koje se nalazi u manastirima, čak je, kako su rekli, naredio oficirima da fotografišu umetnička dela, njih više od 1.000. Međutim, svoju nameru Hitler nikad nije realizovao.

"Monasi jedino misle na to da očuvaju ovu planinu i samostane, jer je to najsvetije mesto na svetu za njih. To je mesto gde molitveni život jest učinkovitiji nego na bilo km drugom mestu. Nacisti ih jesu ugrozili, ali tokom vekova su bili ugroženi od mnogih drugih", zaključio je Sajmon.
Izvor: Sarajevo-x