Sabor narodnog stvaralaštva “Prela i posela” i Sajam poljoprivrednih proizvoda biće održani od 28. maja do 1. juna u Donjoj Toplici kod Mionice.

Značajna svetkovina "Prela i posela" zasnovana je na tradiciji srpskog naroda, veoma je prepoznatljiva i odgovara potrebama svih generacija, od najmlađih do najstarijih. 

Organizator manifestacije je Udruženje čuvara srpske tradicije i običaja etno-klub "Prela i posela" uz podršku opština Mionica, Lazarevac, Lajkovac i Valjevo, Turističke organizacije Srbije, Srpske pravoslavne crkve, Vojske Republike Srbije, brojnih udruženja, kao i medija.

Sabor je revijalnog i takmičarskog karaktera. Program će se održati na više lokacija, na Trgu vojvode Živojina Mišića u Mionici i ispred četiri pravoslavna hrama (hram Sv. Velikomučenika Georgija Manastir Bogovađa, hram Hristovog Voznesenja u Mionici, hram Sv. Velikomučenika Dimitrija u Markovoj Crkvi, hram Sv. Arhangela Gavrila u Vrtiglavu).

Centralna svečanost je u Donjoj Toplici. Dolazak učesnika ispred hramova u 10.00. Početak saborovanja je u pet minuta do podneva, uz pevanje prazničnog tropara i himnu "Bože pravde". Formiranje kolona izvođača ispred hramova u 12.44.

Na Trgu vojvode Živojina Mišića u Mionici, vojnici će odati poštu srpskom vojvodi. Uz "Marš na Drinu" i trubače, učesnici i gosti odigraće narodno kolo "Kolubarski vez" i kolona učesnika i gostiju kreće ka Srpskoj kući u Donjoj Toplici.

U takmičarskom delu programa, od 16.00 do 20.00 sati, učestvovaće izvorne pevačke grupe i folklorni ansambli. Od 20.00 sati svi prisutni uživaće u pesmama poznatih pevača narodne muzike uz orkestar "Kolubarski vez".
Gdestinacija