Mislite li da je Moto skup u Koceljevu, 8. maja, najinteresantniji majski događaj u Srbiji? Varate se!

GLAVNI DOGAĐAJI

Najinteresantniji majski događaj svakako je Noć muzeja koji se ove godine, 14/15. maja, održava u Beogradu i skoro svim većim gradovima Srbije. Vrata kulturnih institucija biće otvorena za razgledanje i inspiraciju od 18.00 do 2.00. 

Sterijino pozorje biće održano od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu. Na festival nacionalne drame i pozorišta i ove godine učestvovaće brojne domaće i inostrane pozorišne trupe sa predstavama rađenim po tekstovima domaćih pisaca.

Najspektakularniji muzičko-scenski fenomen u svetu "Sensation" ove godine biće održan u Beogradskoj areni, 21. maja. Tokom osmočasovnog programa nastupiće Tiësto, Sven Vath, Armin van Buuren, Carl Cox, David Guetta, Richie Hawtin, Axwell, Fedde le Grand, Steve Angelo, Sebastian Ingrosso, Erick Morillo i drugi, svi (kao i posetioci) obučeni u belo!

U senci koncerta koji će održati Shakira u Beogradskoj areni, 9. maja, biće nastupi mančesterskog dua Hurts (25. maj) i Džoa Kokera (29. maj).

SPORT

Sportski maj biće otvoren Univerzitetskim sportskim turnirom "Belgrade Sport Tournament 2011", od 5. do 8. maja. U istom terminu, na Paliću će biti organizovano prvenstvo Jugoistočne Evrope u jedrenju – klasa "Optimist".

Prvi majski vikend (7. i 8. maj) biće u znaku Fruškogorskog maratona, ali i Međunarodnog takmičenja u drift trkama "King of Europe", čija se prva ovogodišnja trka održava baš u Kragujevcu.

Evropsko prvenstvo u kajaku na divljim vodama biće održano na reci Ibar kod Kraljeva od 12. do 15. maja. Relaksirajuća, tradicionalna Beogradska Coca-Cola biciklijada na programu je 15. maja. U Kosjeriću, 18. maja, biće organizovana atletska trka "General Svetomir Đukić", a nekoliko dana kasnije (22. maja) na ulicama Sombora – još jedan maraton.

Od 23. do 29. maja u Beogradu ne propustite manifestaciju Dani sporta za sve, ali ni zrenjaninsku Trku zadovoljstva (27. maj). Krajem maja biće održana još dva značajna sportska događaja u Srbiji: Limska regata (Prijepolje) na programu je od 28. do 30. maja, a u Rudnoj Glavi, 28. maja, Seoska sportska olimpijada.

SAJMOVI

Maj je, podrazumeva se, u znaku cveća. To se pogotovo vidi u Sokobanji od 1. do 8. maja, zbog Sajma cveća i ukrasnog bilja, ali i u selu Kusiće kod Velikog Gradišta, gde će od 1. do 5. maja biti organizovana manifestacija Dani cveća. Još pompeznije će biti u Požarevcu, 7. maja, na Festivalu cveća.

Ukoliko više preferirate vino, posetite Negotin 12. maja zbog Sajma meda i vina, ali i Novi Sad, od 16. do 18. maja, zbog Međunarodnog festivala vina "Interfest". Posle kratkog trežnjenja – pravac na Palićke vinske svečanosti, 28. maja.

Sajam zdravlja će biti održan od 11. do 14. maja u beogradskoj sali Bel Expo. Manifestacija Lady Fair biće prva i jedinstvena na ovim prostorima. Koncipirana je kao "ženski sajam", a namenjena je svim ženama bez obzira na godine i status. Biće održana na Beogradskom sajmu od 20. do 22. maja.

Vredi pomenuti i kragujevački Sajam lova, ribolova, lovnog turizma i nautike od 26. do 29. maja.

KULTURA

Sve sami jaki majski festivali! U Kragujevcu – Pozorišni festival "Joakim fest", od 7. do 15. maja. U Dimitrovgradu, 9. maja, muzički festival "Peace fest" (Night Shift, Konkurent iz Sofije, Black Joker, Delirijum, Decokvaritelji i Eastern Gate). U Subotici, od 11. do 15. maja, Međunarodni festival klasične gitare "Guitar Open Festival".

U Tršiću, od 18. do 25. maja, Đački Vukov sabor. U Užicu, 27. i 28. maja, bluz i rok festival "In Wires" (Gregg Wright – SAD i Blues Wire – Grčka). U Beogradu, od 26. do 28. maja, Belgrade Design Week.

DECA

Biće dosta uživancije za decu. Od 1. do 5. maja u Novom Sadu biće organizovane tradicionalne Zmajeve dečje igre. Ne propustite Dečji karneval u Kragujevcu, koji će biti priređen povodom Dana grada, 6. maja. To je uvertira za kragujevački Međunarodni lutkarski festival "Zlatna iskra" (8-14. maj).

U Subotici se već dugo najavljuje spektakularni Međunarodni festival pozorišta za decu. Učestvovaće mnogo pozorišta iz Srbije i drugih zemalja od 15. do 22. maja. Na 7. Campina Fruttis Dečijem sajmu (20-22. maj) u Hali 3 Beogradskog sajma biće zastupljeni izlagači koji će pokazati proizvode i sadržaje vezane za pravilan rast i razvoj dece i beba. Takođe, biće priređene kreativne radionice i druge aktivnosti za klinceze i klince.

ETNO

Preporučujemo veliki Međunarodni drinski gastrofestival u Ljuboviji (14. maj), Gulašijadu u Debeljači (16. maj), Festival kulena u Bačkom Petrovcu (21. i 22. maj), Sremsku kulenijadu u Erdeviku (28. maj). Ono što nikako ne sme da se propusti je Jagnjijada u Mladenovcu, 29. maja.

Smotra folklornih ansambala sela Srbije "SFAS" biće održana 7. maja u Simićevu. Istog dana, ali u selu Lalić kod Odžaka – Nošnja bal. Međunarodni etno festival biće organizovan u Krčedinu od 20. do 22. maja, a pre toga manifestacija Dani kraljice Jelene u manastiru Gradac, 15. maja.

Još folklora biće u Dimitrovgradu, od 20. maja do 5. juna, tokom "Nišavskog horovoda", u Ivanjici (27. maj) na smotri "Zvuci Golije, Javora i Mučnja". U Donjoj Toplici će biti priređena "Prela i posela" od 28. maja do 1. juna, a u Zrenjaninu, 28. maja, etno festival "Banatska priča".
Gdestinacija