Nesvakidašnji odmor može da se provede u vozu koji se tokom putovanja pretvara u privremeni, dobro opremljeni dom.

Canadian & Rocky Mountaineer (Kanada)
Upoznajte kanadski deo Roki planina i gradove Toronto i Vankuver. Kupei su uređeni u art-deko stilu, a najbolji pogled na planine pruža se iz luksuznog panorama vagona. Dvonedeljno putovanje košta oko 4.000 evra.  

Rovos Rail (Afrika)
Najpoznatiji afrički voz nudi jedinstven pogled na krda slonova, a uz malo sreće možete sa sigurne udaljenosti da čujete i riku lavova. Putovanje počinje u Kejptaunu, završava se na Viktorijinim vodopadima i košta oko 4.000 evra.

Zarengold (Azija)
Transsibirska/mongolska železnica kreće iz Moskve, prolazi kroz brojna istorijska ruska mesta, Ural, Sibir, Bajkalsko jezero i Mongoliju, a završava u Pekingu. Putovanje traje desetak dana, a cene se kreću oko 3.000 evra po osobi. Voz „zarengold" je luksuzno uređen i pruža udoban smeštaj, ali postoje i jeftinije ponude.

Chepe (Meksiko)
Vožnja vozom kroz predivan Kanjon bakra u Novom Meksiku vrhunac je putovanja koje se proteže kroz 650 kilometara i uključuje čak 37 mostova i 86 tunela. Ferrocarril Chihuahua al Pacífico (ili kratko Chepe) je železnička linija od velikog transportnog i turističkog značaja za Meksiko.

Eastern & Oriental Express (Azija)
Jedan od najluksuznijih vozova uopšte budi sećanja na zlatne dvadesete godine prošlog veka. Putovanje „Fables of the Hills" počinje u Singapuru, nastavlja se u Kuala Lumpuru i završava u Bangkoku.

Ghan (Australija)
Upoznajte Australiju na šinama. Polazište je u Adelajdu. Voz prolazi kroz čudesno lep krajolik, a poslednja stanica je Darvin na severu kontinenta. Cena putovanja kreće se oko 1.000 evra.
Izvor: Press