Neolitsko naselje u Pločniku upotpunjuje turističku ponudu Toplice. Radove u ovom nesvakidašnjem naselju platilo Ministarstvo kulture

Neobične kuće od pruća i slame kraj arheološkog lokaliteta vinčanske kulture u selu Pločniku, nedaleko od Prokuplja, pokraj magistralnog puta Niš – Priština, dve godine privlači pažnju prolaznika. 

Od predstojeće turističke sezone, ovo neobično naselje, po rečima Julke Kuzmanović-Cvetković, direktorke prokupačkog Narodnog muzeja, naći će se na turističkoj mapi Toplice.

– Za završetak radova na kućama, odnosno njihovo unutrašnje uređenje i opremanje, kao i uređenje okolnog prostora, Ministarstvo kulture izdvojilo je oko 300.000 dinara, a očekujemo i značajnu pomoć prokupačke opštine – kaže direktorka Kuzmanović-Cvetković, objašnjavajući da će tzv. neolitsko naselje u Pločniku biti u sastavu turističke ponude ovog kraja. Biće prezentovano turistima koji obilaze okolne banje u kuršumlijskoj opštini i fenomen prirode Đavolju varoš. Ipak, da bi se kuće prikazale posetiocima u pravom sjaju i da bi odslikale period koji predstavljaju, ostalo je da se popune inventarom, da se postave putokazi i uredi prostor između njih.

– U kućama će biti postavljene peći, stolovi, ležajevi sa posteljinom iz tog perioda, a u jednoj od njih naći će se i razboj za tkanje… Sve će biti uređeno tako da predstavlja život ljudi iz tog vremena, a deo inventara, zapravo će i biti iz tog perioda. U pitanju su predmeti pronađeni na okolnom arheološkom nalazištu vinčanske kulture, gde smo do sada pronašli peći, posuđe i brojne druge predmete – objašnjava Julka Kuzmanović-Cvetković koja napominje da je i do sada vladalo veliko interesovanje za obilazak posve neobičnih kuća, jedinstvenih ne samo na ovom području, već i u čitavoj zemlji.

Lokalitet u Pločniku, na kojem su izgrađene kuće iz neolita, sa arheološkim nalazištem vinčanske kulture, prostire se na površini od 100 hektara. Nalazište je otkriveno 1927. godine, kad su i sprovedena prva arheološka istraživanja, koja su nastavljena tek 1996. godine.

U ovo neolitsko naselje koje će predstavljati afirmaciju kulturnog turizma ovog kraja, do sada je po rečima direktorke muzeja, koja je i idejni tvorac izgradnje ovog nesvakidašnjeg naselja, uloženo oko tri miliona evra, a radove je finansiralo kuršumlijsko preduzeće "Planinka", nosilac turizma u Toplici.

Po rečima Julke Kuzmanović-Cvetković, ovo nalazište na kojem je do sada pronađeno oko 40 bakarnih predmeta, svrstava se u jedno od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta u Evropi. Njegova vrednost je neprocenjiva, jer predstavlja direktan dokaz o postojanju metalurgije u okviru vinčanske kulture.
Izvor: Večernje novosti