Kina, Indija i Brazi spremne su da, sudeći po njihovim potencijalima, naprave pravu eksploziju u međunarodnom turizmu. Iz ovih zemalja će na globalno turističko tržište stići dve milijarde gostiju u naredne dve decenije – podaci su Svetskog saveta za turizam i putovanja (WTTC).

Stopa rasta putovanja iz Kine je izuzetno visoka i raste 20 % u proseku svake godine, da bi broj Kineza koji su putovali u inostranstvo dostigao 58 miliona prošle godine, kaže Dejvid Skousil, direktor WTTC. 

On je procenio da se oko 1,6 milijardi turista može očekivati iz Kine i Indije, iz redova takozvane srednje klase koja je spremna na veće izdatke, prenele su agencije. Posledice tog ogromnog talasa tuirista iz zemalja čije su privrede u usponu, glavna je tema trodnevnog svetskog turističkog samita u Las Vegasu, koji je privukao velike putničke agencije, turističke kompanije, direktore velikih firmi i stručnjake.

Na sastanku je upozoreno na različite barijere koje stoje na putu putovanja, od tehnoloških inovacija do čestih promena propisa, što predstavljaju težaka udarac turizmu u mnogim zemlja, a na samitu se razgovara i o turističkim posledicama katastrofalnog zemljotresa u Japanu i političkim nemirima na Bliskom istoku i na severu Afrike.

Organizatori očekuju da vladini zvaničnici i lideri turističke industrije razgovaraju o novoj temi, o tome šta će za svetsku turističku privredu, za nacionalne privrede i međunarodna poslovna putovanja, značiti masovan talas dolaska kineskih, brazilskih, indijskih i drugih turista iz zemalja u usponu.

„Tražimo od učesnika skupa da kažu da li su spremni da prihvate taj nivo rasta dolazaka," kaže Skousil i pita "da li su vlade spreme da razvijaju infrastrukturu" i da li privatni investitori žele da ulažu u razvoj turizma.

On je naveo da SAD, na primer, beleže u poslednjoj deceniji nisku stopu rasta turističkih dolazaka iz inostranstva, u trenutku kada se u drugim delovima sveta registruje skok od oko 40 procenata.

Što se tiče industrije putovanja, broj gostiju u SAD bio bi mnogo veći da je liberalniji sistem dobijanja viza, nakon što je posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001 svaki putnik koji je tražio vizu morao da bude intervjuisan.

Sada je situacija takva da se na vizu i na intervju čeka do 100, odnosno 120 dana u Brazilu i Kini. Postoje i druge administrativne prepreke, u Brazilu postoje samo četiri mesta gde se može obaviti razgovor za dobijanje vize, a u Kini pet, što otežava turistički promet u zemljama gde vlada veliko interesovanje za putovanja.

Brazilska privreda nalazi se u usponu i sve više pojedinaca želi da putuje i da troši novac.

Dve grupe turista koji troše najviše novca su kineski i brazilski putnici koji izdvajaju za oko 25 do 50 % više novca od turista iz drugih zemalja.
Izvor: B92