U rezervatu prirode “Zasavica” na reci Savi otvoren je auto-kamp sa tri zvezdice. Idealno mesto za vikend u prirodi. Dušu ćete sigurno odmoriti, a ako budete imali malo sreće možda vidite i dabra u prirodnom okruženju.

Auto-kamp sa tri zvezdice prima 42 kamp-prikolice i do 200 turista, i prvi je u Srbiji izgrađen po evropskim standardima.  

Zasavica, na levoj obali reke Save, gotovo prekoputa Sremske Mitrovice, močvara je koja, uz Obedsku i Carsku baru, predstavlja jedan od glavnih rezervata prirode i jednu od poslednjih očuvanih močvara u Srbiji.

Specijalni rezervat prirode "Zasavica" je osnovan 1997. godine i stavljen pod zaštitu države kao prirodno blago prve kategorije.

Obuhvata močvaru i okolno zemljište, ukupne površine 18,25 kvadratnih kilometara. Zasavica je zaštićena kao specijani rezervat prirode radi očuvanja prirodnog vodotoka i vlažnih staništa sa značajnom raznovrsnošću flore i faune, prirodnim retkostima i ugroženim vrstama.

Postala je ponovo popularna u ovoj deceniji kada su u nju uspešno vraćeni dabrovi, istrebljeni pre stotinak godina.

Zasavica je proglašena i za područje važno za ptice, a od 2001. uključena je u Udruženje nacionalnih parkova Evrope.

Auto-kamp su u ponedeljak otvorili državni sekretar za turizam Goran Petković i šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić.
Izvor: Mondo; foto: Siniša Graovac