Obratite pažnju na dužinu i vrstu putovanja, destinaciju ali i lični stil…

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Izbor \"najbolje\" putne torbe nije uvek lak jer zavisi od mnogo činilaca, kao na primer, od vrste putne torbe, dužine, vrste putovanja, prevoznog sredstva, odredišta, ali i od ličnog stila ili od svoje slike koju želite da pošaljete drugima. 

Na tržištu postoji čitava lepeza različitih putnih torbi, kofera i ranaca od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostatke koje je potrebno uzeti u obzir prilikom pripreme za putovanje. Bez obzira da li putujete poslovno ili privatno, avionom ili vozom, odabir prave putne torbe može bitno da olakša vaše putovanje, odnosno da bitno iskomplikuje, oteža pa čak i upropasti.

Nažalost, nema savršene univerzalne torbe za sva putovanja. Naime, čak i kad napokon odaberete i kupite \"najbolju\" putnu torbu, ona ne mora, a vrlo verovatno i neće, biti \"najbolja\" za apsolutno sva vaša buduća putovanja. Zato, pre svakog puta dobro razmislite o svim činjenicama koje mogu da imaju veze sa torbom…

Ranac
Tradicionalan ranac puni se od dna prema vrhu pa je nespretno i teško doći do stvari koje su pri dnu. Moderan ranac, koji se otvara/zatvara po strani (npr. patentnim zatvaračem) omogućava lakši pristup vašim stvarima, a obično ima i unutrašnje džepove za spremanje i bolju organizaciju stvari. Ovakvi veliki ranci idealni su za dugotrajno pešačenje i nošenje teškog prtljaga na leđima, za planinarenje, jer su ruke slobodne.

Uglavnom ih koriste mladi i oni koji često putuju, ali i oni kojima je izuzetno bitna mobilnost, a ne vizuelna estetika. Takođe, preporučuju se na putovanjima za vreme kojih menjate više prevoznih sredstava kao npr. voz, brod, autobus, avion.

Foto: healingdream/FreeDigitalPhotos.net

Putna torba i kofer
Putna torba bez točkića jeftina je i široko dostupna. Može da se nosi u ruci ili preko ramena pa nije pogodna za dugo nošenje. Zato se preporučuje onima koji imaju ograničen budžet i koji će kratko da nose svoj prtljag.

Kofer takođe nema točkiće i služi prvenstveno za pakovanje i zaštitu robe i koristi se samo za kratko nošenje u ruci, tj. utovar i istovar, i nikako nije podoban za duga nošenja.

Kad su točkići i teleskopska ručka dodati putnoj torbi i koferu, iako povećavaju početnu težinu, omogućavaju da ih vučete ili vozite za sobom, čime vam olakšavaju transport prtljaga i rukovanje, pa ste samim tim – mobilniji. Vrlo su korisni na aerodromima i pri pešačenju po ulicama sa asfaltom i bez stepenica. Nisu pogodni za neravne terene.

Dalje, kofer napravljen od čvrstog materijala dozvoljava da spakujete onoliko prtljaga koliko odgovara njegovom kapacitetu, a ako je kofer od mekanijeg materijala dozvoljava i više stvari jer može da se rastegne. S druge strane, \"čvrsti\" koferi pružaju bolju zaštitu stvarima i otporniji su na udarce i druga oštećenja, pa i na kišu, blato…

Broj dana putovanja
Za kraća (npr. poslovna) putovanja najzgodniji su mali koferi, putne torbe i vreće za odela, u koje je potrebno da se spakuje samo najneophodnije, dok se veći koferi/torbe koriste za duža putovanja. Opšte pravilo koje bi bilo dobro uvek primenjivati je – što manje to bolje i što lakše to bolje.

Prevozno sredstvo
U zavisnosti od karakteristika prevoznih sredstava, neke vrste putnih torbi su bolje za korišćenje, a neke se ne preporučuju. Na primer, u prostrane prtljažnike autobusa možete smestiti sve vrste kofera i putnih torbi, a manje komade – ranac, ručna torba – obavezno nosite sa sobom. U tom slučaju, vodite računa da taj \"ručni prtljag\" bude manjih dimenzija zbog manjka prostora oko autobuskih sedišta.

Automobilom možete prevoziti kofere ili putne torbe bilo koje vrste, a jedino ograničenje je veličina prtljažnika. Višak prtljaga rasporedite po slobodnim sedištima ili ispod nogu suvozača ili koristite dodatna spremišta ili kutije za prtljag koje se postavljaju na krovove automobila. Pritom pripazite na razmeštaj stvari, pa lomljive stvari stavite na vrh i učvrstite ih. Naravno, sve ono što može da vam zatreba usput, dok vozite, neka bude lako dostupno.

Foto: Idea go/FreeDigitalPhotos.net

Avio-kompanije imaju stroga pravila, pa pri pakovanju stvari dobro pazite na dozvoljene dimenzije ručnog prtljaga, na težinu, jer inače – nećete smeti da ga unesete u putničku kabinu.

Opšte je poznato da prevoz avionom može biti opasan po prtljag koji čekirte, ne samo zbog mogućnosti gubitka, već i zbog grubog rukovanja pri utovaru i istovaru iz aviona, ili prilikom provera. Zato su bolji čvršći koferi, otporniji na udarce.

Za putovanje vozom uvek su dobrodošli koferi i torbe sa točkićima i veliki ranci, zbog unošenja i iznošenja, podizanja i spuštanja. Prtljag dobro zatvorite, zaključajte i dodatno osigurajte kako biste sprečili krađe. Poželjno je da torbe nemaju spoljašnje pregrade i džepove.

Što se tiče putovanja brodom, stvari možete da spakujete u bilo koju torbu ili kofer sa točkićima, ili veliki ranac, jer će vam tako biti lakše kada ih budete nosili po platformama i stepenicama. Naravno, svoj prtljag vidno obeležite i dobro osigurajte od krađe.

Destinacija
Pokušajte da saznate kakvi su uslovi na krajnjoj destinaciji, da li su dobri putevi. Ako je u pitanju divljina ili brdovit predeo – nosite ranac na leđima. Ako se očekuju kiše, nosite nešto što ne propušta vodu itd.

Osnovne preporuke
Kupite torbu one boje, oblika, materijala i dizajna koja se vama sviđa, ali bi bilo dobro da taj izbor uklopite u ono što takođe nosite na putovanje. Da ne štrči previše.

Često će vaša torba da kaže svetu kakvi ste. Ako ste ozbiljan, poslovan čovek – ne nosite back pack ranac, koji odaje klince avanturističkog duha ili velike putne torbe koje se nose preko ramena jer ne želite da izgleda kao sportista…
Izvor: Puturist