Kada smo konačno dobili dozvolu da Evropom putujemo bez viza mnogi su komentarisali kako to nije dovoljno da bismo putovali kao ostatak stanovnika Starog kontinenta. Razlog: visoke cene turističkih aranžmana. Istražili smo za vas najjeftinije opcije. Da li letovanje zaista mora da bude skupo?

Ne, ako se na vreme organizujete, jer u nekim situacijama možete proći daleko jeftinije ako sami isplanirate svoj put, nezavisno od agencije. Tada možete sami da planirate obroke, kupujete hranu u povoljnim hipermarketima, a svaki preostali dinar (tj. evro) date na organizovane turističke obilaske, što je uvek dobra investicija.

S druge strane, možete „uhvatiti" neki povoljan agencijski aranžman (poznatiji kao First minute), ukoliko ga rezervišete pre početka letnje turističke sezone. Već godinama su, naime, najpopularnije destinacije Grčka i Turska, što zbog cena, što zbog prilično dobre usluge koje pružaju turistima. Zato vam predstavljamo nekoliko najboljih varijanti pomoću kojih možete letovati u tim zemljama ove godine.

Turističke agencije
U turističkoj agenciji „Filip travel" možete ostvariti popust od 20 odsto na „First minute" aranžmane. U tom slučaju sami organizujete prevoz, a agencija vam po ceni od 2.000 dinara rezerviše smeštaj u hotelu po želji.

Za boravak u nekom od hotela na Halkidikiju (Grčka) potrebno je da dnevno izdvojite od 27 do 50 evra po osobi, u zavisnosti od toga u kom periodu u toku leta putujete.

Preko „Filip travela" možete da rezervišete boravak u Alanji u Turskoj, mestu Kemer za dve osobe u hotelu „Club Park" koji ima tri zvezdice, po ceni od 360 do 430 evra, u zavisnosti od toga kada ste planirali putovanje.

Cena se odnosi na prevoz čarter letom i sedmodnevni smeštaj.

U grčko letovalište Lefkada možete putovati i preko agenciije „Turisttrade" po ceni od 27 do 227 evra u zavisnosti od toga kada odlučite da putujete. Bićete smešteni u jednoj od dve vile po izboru „Gatsoulis" i „Vasiji". Uz cenu smeštaja doplaćuje se i dodatnih 8.800 dinara, koji podrazumevaju vodiča i prevoz.

Ukoliko rešite da koristite sopstveni prevoz, ova dinarska cena umanjuje se za 6.700.

Kada je reč o „Argus Tursu", ove godine možete da birate između nekoliko povoljnih aranžmana za Tursku i Grčku. Izdvajamo najjeftinije varijante. Iznajmljivanje sobe u velikoj kući na Halkidikiju u mestu Hanioti iznosi od 85 do 260 evra za 12 dana u zavisnosti od toga kada planirate letovanje. U ovu cenu uračunat je i autobuski prevoz kao i međunarodno putno osiguranje.

Najpovoljniji aranžman za Tursku preko ove agencije je putovanje autobusom do Marmarisa. Smeštaj u hotelu „Rota" koji ima dve zvezdice, prevoz i međunarodno putno osiguranje ovog dvanaestodnevnog aranžmana košta od 139 do 189 evra po osobi.

Marmaris (flickr sewiom)

Smeštaj
Ako odlučite da sve radite sami, trebaće vam nešto bolja organizacija, dobro poznavanje engleskog jezika i preduzimljivost. Smeštaj bi najbolje bilo da rezervišete preko sprecijalizovanih takozvanih buking sajtova kakvi su booking.com i hotelreservations.com.

Ako budete na vreme reagovali, možete dobiti značajan popust. Obično se u njihovoj bazi podataka nalaze svi veći hoteli i vile, pa vam neće biti problem da pronađete nešto što vam odgovara.

Prevoz
Postojie tri načina: automobilom, autobusom ili avionom (voz je odavno zaboravljen). Ukoliko se odlučite za ovaj prvi, trebalo bi da znate da on ima svoje prednosti i nedostatke. Tačno je da ćete sami određivati svoj tempo vožnje (i muziku), birati kada ćete praviti pauzu i imati više dogodovština za prepričavanje.

Međutim, na ovako dugim relacijama više do izražaja dolaze negativne strane putovanja automobilom. Bićete umorni, neispavani, uglavnom morati dodatno da plaćate parking, a ako ste krenuli u Tursku, morati da se suočite sa možda najnesmotrenijim vozačima u Evropi.

Ako ste se, pak, namerili na neko od grčkih ostrva, onda ćete verovatno doplaćivati prevoz trajektom.

Autobus je za nijansu bolja varijanta.

Autobuska karta do Atine košta 6.314 dinara, Soluna 5.078 dinara, Glifade 5.078 dinara i Larise 7.799 dinara. Povratnih karata nema, a linije voze svakog ponedeljka i petka.

Do Istanbula karta iznosi 5.284 dinara, dok povratna košta 9.404 i važi šest meseci. Loša strana putovanja autobusom u sopstvenoj režiji jeste da ćete morati da presedate u drugi autobus do ciljanog letovališta, što je manje više uvek neizvesna avantura.

Najkonformniji i odskora prilično jeftin način putovanja nudi avionski prevoz uglavnom preko „low cost" kompanija. U jeku sezone povratna karta do Atine sa svim propratnim troškovima koštaće vas maksimalno 200 evra (slično je i za Istanbul), naravno ukoliko je već sad rezervišete.

Nijedna od ovih opcija verovatno vam neće pružiti luksuzan odmor, ali će vam omogućiti da za relativno mali novac napravite uspomene sa nekim do koga vam je stalo.

A na kraju krajeva, to je i razlog zbog kog ljudi vole da putuju.
Izvor: B92, Staša Rosić